Miljardenverlies voor SNS Reaal - ‘angstaanjagend veel geld’

Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht.
Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft vorig jaar een verlies van bijna een miljard geleden. De verliezen op het vastgoedonderdeel Property Finance en andere eenmalige posten kostten SNS Reaal netto 972 miljoen euro, maakte de bank zojuist bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam bij het verlies nog 1,6 miljard euro, eveneens door verliezen in de vastgoedtak. Opgeteld komt SNS Reaal uit op een verlies van bijna 2,6 miljard euro als gevolg van de vastgoedcrisis en eenmalige afschrijvingen. Door het verlies zal SNS Reaal dit jaar geen winst maken, meldt bestuursvoorzitter Gerard van Olphen in een toelichting. In 2011 boekte SNS Reaal nog een winst van 87 miljoen euro.

De afschrijvingen op Property Finance bedroegen in totaal in 2012 941 miljoen euro. Oorzaak was volgens SNS de verslechtering van de vastgoedmarkten. De verliezen bij het onderdeel zorgden voor een aanzienlijke verslechtering van de kapitaalbasis van SNS.

De bank- en verzekeringsactiviteiten boekten vorig jaar wel groene cijfers met een nettowinst van 443 miljoen euro. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar waren de kernactiviteiten van SNS winstgevend.

Economieredacteur bij NRC Menno Tamminga noemt het verlies groter dan hij had verwacht:

“Dijsselbloem had aangekondigd dat hij 2,2 miljard euro aan nieuw kapitaal in de bank zou stoppen. Ik had verwacht dat dat genoeg zou zijn, maar het verlies is bij elkaar toch 400 miljoen euro hoger. Vooral door het bijkomende verlies in het eerste kwartaal van dit jaar, 1,6 miljard euro, komt het totaalverlies uit op 2,6 miljard euro. Dat is angstaanjagend veel geld.”

Toch lijkt het erop dat het extra verlies geen extra problemen gaat opleveren, en dat Dijsselbloem voldoende geld in de bank en verzekeraar heeft gestopt, aldus Tamminga.

“Opvallend vond ik wel dat in de eerste maand van dit jaar, toen de problemen van SNS uitgebreid werden uitgemeten in de media, 1,3 miljard aan spaargeld uit de bank is gehaald door bezorgde spaarders. In de twee maanden na de nationalisatie is 0,3 miljard daarvan weer teruggekomen, maar het geeft wel aan hoe geschrokken de klanten waren en nog steeds zijn, want een miljard euro aan spaargeld is toch niet teruggekomen.”

Nationalisatie SNS Reaal op 1 februari 2013

De presentatie van de jaarcijfers was uitgesteld vanwege de nationalisatie van de bank en verzekeraar. SNS Reaal werd 1 februari genationaliseerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Daarbij werden alle houders van aandelen en achtergestelde obligaties en leningen onteigend. De redding kost de Nederlandse staat 3,7 miljard euro. Voorzitter van de raad van bestuur Gerard van Olphen laat bij de presentatie van de jaarcijfers weten:

“De nationalisatie van SNS REAAL op 1 februari 2013 betekende het einde van een turbulente periode. De Nederlandse Staat heeft de kapitaalbasis van SNS REAAL versterkt [...] Vooruitkijkend, kunnen we ons weer richten op onze kernactiviteiten. Wij zijn onze klanten zeer dankbaar voor hun aanhoudende loyaliteit, ondanks alle onzekerheid en media-aandacht de afgelopen maanden.”

De Europese Commissie ging eind februari voorlopig akkoord met de nationalisatie van SNS Reaal. Nederland moest wel binnen zes maanden met een plan komen om SNS te herstructureren. De vastgoedtak wordt volgens dat plan ondergebracht in een aparte organisatie. In augustus dient SNS een reorganisatieplan in. Op basis daarvan neemt de commissie in de maanden daarna een definitief besluit.