Poetin en zijn vrouw gaan scheiden

Poetin (derde van links) en zijn vrouw (tweede van rechts), vandaag bij een balletvoorstelling in Moskou.
Poetin (derde van links) en zijn vrouw (tweede van rechts), vandaag bij een balletvoorstelling in Moskou. Foto Reuters / Michael Klimentyev

De Russische president Poetin en zijn vrouw Ljoedmila gaan scheiden. Dat heeft het stel vanavond bekendgemaakt op de Russische televisie. Ze waren bijna dertig jaar getrouwd.

Voor wie het Russisch machtig is:
http://youtu.be/GVLqhbQ5Rac

Poetin (60) en zijn vrouw (55) trouwden in 1983. Ze hebben samen twee dochters, Maria (1985) en Jekaterina (1986). De mededeling kwam nadat ze vandaag samen een balletvoorstelling in het Kremlin hadden bijgewoond. Volgens de president was het ‘een gezamenlijke beslissing’. Ljoedmila gaf als reden dat ze elkaar amper zagen.

Ljoedmila, die lerares Spaans en Duits is, werd zelden in het openbaar gezien tijdens de lange ambtsperiode van haar man - voor het laatst bij zijn inauguratie in mei 2012. Dat verklaarde ze zelf altijd door te zeggen dat ze liever uit de publiciteit bleef en dat vliegen ‘moeilijk’ voor haar is.

Poetin heeft zijn persoonlijke leven altijd zo veel mogelijk geheim gehouden. Vragen daarover ging hij uit de weg. In maart 2012 verklaarde hij nog dat zijn vrouw geen ‘publiek persoon’ was. Hij vroeg de media zijn familie buiten politieke berichtgeving te houden.