Muziek

Nederland, Landsmeer, 01-03-2013. Portret van jazzviolist Oene van Geel. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Landsmeer, 01-03-2013. Portret van jazzviolist Oene van Geel. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Amsterdam Open Air

In het weekend van 8 en 9 juni kunnen de bezoekers van Amsterdam Open Air genieten van een muzikaal, culinair en cultureel programma. Met o.a. Tiga, Wouter de Moor, De Jeugd van Tegenwoordig, Ellen Allien, Gomes, San Proper, Melon, Brent Roozendaal, The Flexican & MC Sef, Daniel Sanchez, Tom Trago en Jaziah.

8 en 9 juni, amsterdamopenair.nl

JAZZ on the WAVES

Festival JAZZ on the WAVES vindt plaats in Den Hoorn op Texel, met als belangrijkste onderdeel het muziekprogramma met een mix van jazz, fusion, soul, wereldmuziek en dance. Parallel zijn workshops, lezingen en jazzfilms geprogrammeerd en is er een samenwerking met de kunstmanifestatie ‘Klifhanger’ met exposities in woonhuizen en openbare ruimte. Met o.a. Gare du Nord, Jungle By Night, Han Bennink, Rob van de Wouw en Susanne Alt.

7 en 8 juni, jazzonthewavestexel.nl

Boy Edgar Prijs

Of je muziekavonturier Oene van Geel nu in een strijkkwartet, bigband of blaasensemble zet, de violist weet zich razendsnel in de groep te manifesteren. Hij componeert als een bezetene, diept de stukken van anderen uit en praat graag urenlang over ideeën. Begin maart kreeg hij de VPRO Boy Edgar Prijs toegekend, die hij zondag ontvangt in het Bimhuis. Voor deze gelegenheid heeft Oene een programma met eigen composities samengesteld voor een keur aan artiesten die hem gedurende zijn carrière hebben geïnspireerd, met wie hij in het verleden heeft samengespeeld en/of die thans deel uitmaken van zijn groepen.

9 juni, 20.30 uur. bimhuis.nl

Rotterdam Unlimited

Rotterdam Unlimited is een nieuw zesdaags cultureel evenement in het centrum van de havenstad. Het evenement herbergt de bekende festivals Dunya en Zomercarnaval. Met muziek, dans, letteren, theater en carnaval. Optredens van o.a. Manu Chao & La Ventura, Asaf Avidan en rapper Blitz the Ambassador.

11 t/m 16 juni, rotterdamunlimited.com

Swingin’ Groningen

De aftrap voor de twintigste editie van Swingin’ Groningen wordt gegeven met de 20th Anniversary Tribute Band. Deze band bestaat uit speciale gasten en artiesten die al eens eerder op het festival hebben gestaan, onder wie Ruben Hein, Nippy Noya en Tineke Postma. Verder zijn er op diverse podia gratis optredens van onder meer Wouter Hamel en Timo Lassy.

13 t/m 15 juni, swingingroningen.nl