Kortkolom buitenland

Toelages koningshuis België fors omlaag

Brussel. De Belgische koningin Fabiola, weduwe van Boudewijn, wordt met bijna een miljoen euro gekort op haar jaarlijkse toelage. Gisteren besloot de regering dat ze voortaan geen 1,44 miljoen, maar 461.000 euro krijgt. Andere andere leden van koningshuis gaan belasting betalen. Broers en zussen van kroonprins of kroonprinses krijgen straks geen toelage meer, maar er wordt nog een uitzondering gemaakt voor prins Laurent en prinses Astrid, broer en zus van kroonprins Filip. Commotie over constructies van Fabiola om belasting te ontwijken, bevorderde de hervorming. (NRC)

Skinheads doden linkse activist Parijs

Parijs. Een linkse activist is gisteravond in Parijs doodgeslagen door drie skinheads. Volgens de politie ontstond een woordenwisseling, waarbij de student van Sciences-Po met een boksbeugel tegen de grond zou zijn geslagen. In het ziekenhuis bleek hij hersendood. Het slachtoffer, Clément Méric (19), was actief voor het ultralinkse Front de Gauche van Jean-Luc Mélenchon en stond bekend om zijn uitgesproken opvattingen tegen extreemrechts. De laatste maanden hebben extreemrechtse jongeren verschillende keren geweld gebruikt in de Franse hoofdstad. De verdachten zijn voortvluchtig. (NRC)

Korea’s: economische zone kan weer open

Seoul. Noord- en Zuid-Korea zijn het vanmorgen eens geworden om besprekingen te beginnen over de heropening van de speciale economische zone in Kaesong, waar Noord- en Zuid-Korea tot dit voorjaar samenwerkten. Toen de spanningen tussen beide landen opliepen na een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef sloot het bewind in Pyongyang het complex, dat op Noord-Koreaans grondgebied ligt, af. In de fabrieken maakten zo’n 53.000 Noord-Koreaanse arbeiders onder Zuid-Koreaanse leiding producten voor Zuid-Koreaanse bedrijven. (AP)

Celstraf oud-premier Slovenië om corruptie

LJUBLJANA. De Sloveense oppositieleider en oud-premier Janez Jansa is gisteren veroordeeld tot twee jaar cel en 37.000 euro boete wegens corruptie. Volgens een rechtbank in Ljubljana heeft hij steekpenningen ontvangen bij een inmiddels miljoenencontract met het Finse bedrijf Patria, voor de verkoop van 135 pantserwagens. Jansa was premier van 2004 tot 2008 en van 2012 tot maart 2013. In Finland loopt tegen zes mensen een proces in deze affaire, in Oostenrijk heeft een lobbyist drie jaar gekregen. (AFP, Reuters)

Hof: homostel fiscaal gelijk aan heterostel

Berlijn. De fiscale ongelijke behandeling van heteroseksuele huwelijkspartners en homoseksuele geregistreerde levenspartners is in strijd met de Duitse Grondwet. Met deze uitspraak vanochtend stelt het Constitutioneel Hof de regeringspartijen CDU/CSU in het ongelijk. Getrouwde stellen mogen beide inkomens bij elkaar optellen wat belastingtechnisch voordelig is. Het vonnis geldt als een belangrijke stap op weg naar de invoering van het homohuwelijk in Duitsland. (NRC)