Kleine kans op EU-missie Nederland in Mali

Franse soldaten van de EU trainingsmissie tijdens hun instructies aan Malinese militairen.
Franse soldaten van de EU trainingsmissie tijdens hun instructies aan Malinese militairen. Reuters / David Lewis

Het aanbod van het kabinet om tientallen Nederlandse militairen naar Mali te sturen voor de EU trainingsmissie wordt mogelijk afgewezen. Door overaanbod van deelnemende landen is het echter onzeker of Nederland aan de missie mee kan doen. Dat zeggen bronnen in Brussel en Den Haag.

Het kabinet wil gevechtstroepen leveren voor de bescherming van de trainers, force protection. Toen de missie in februari begon, was het kabinet door onenigheid tussen de VVD en PvdA niet in staat een bijdrage te leveren. De vraag is of dat nu de troepen worden afgewisseld wel lukt, of dat Nederland als een van de weinige EU-landen afwezig blijft.

‘In juli beginnen, zonder Nederland’

Brussel waardeert het nieuwe aanbod, maar “omdat Frans de voertaal is in de missie is het niet voor de hand liggend om Nederland verantwoordelijk te maken voor de bescherming van de troepen”, zegt een bron die in Brussel betrokken is bij de missie. De EU zou graag zien dat Nederland samen met België en Luxemburg tot een gezamenlijke inzet komt.

Op het Belgische ministerie van Defensie is dit idee bekend, maar het wordt niet op korte termijn uitgewerkt. “Wij willen al in juli beginnen met force protection, zonder Nederland”, zegt een woordvoerder.

Plan luchtmacht niet in Brussel aangeboden

Opvallend genoeg is een plan van de luchtmacht om aan de missie bij te dragen met een medische evacuatie eenheid niet in Brussel aangeboden, terwijl daar juist behoefte aan is. De luchtmacht zou twee Chinook-helikopters en zestig man kunnen leveren om gewonden te vervoeren. Dat voorstel is echter niet verder gekomen dan het Nederlandse ministerie van Defensie.

“Wij moeten de medische evacuatie nu mogelijk aan een – veel duurder – particulier bedrijf uitbesteden, omdat geen van de landen heeft aangeboden het te doen. Wat betreft trainers en beveiliging van de bases is er meer aanbod dan behoefte.” - Brusselse bron betrokken bij missie.

Met een bod voor de EU-missie overweegt Nederland tegelijkertijd een bijdrage aan de nieuwe VN-missie onder leiding van Bert Koenders.