Kevin Barry wint IMPAC Dublin Literary Award 2013

De Ierse schrijver Kevin Barry heeft de IMPAC Dublin Literary Award 2013 gewonnen, de grootste internationale  prijs voor een roman ter waarde van 100.000 euro. Dat is zojuist tijdens een feestelijke ceremonie in Dublin bekendgemaakt.

Barry wint met zijn debuutroman City of Bohane. Op de shortlist stonden tien romans uit alle windstreken, waaronder de Engelse vertaling van Tommy Wieringa’s Caesarion. Ook schrijvers als Michel Houellebecq (De kaart en het gebied) en Haruki Murakami  (1Q84) waren genomineerd.

De jury prijst City of Bohane, een roman gesitueerd in Ierland, om de ‘levendige, atmosferische’ beelden en de ‘flamboyante’ personages.

De genomineerden van de IMPAC Dublin Literary Award worden jaarlijks aangedragen door meer dan honderd bibliotheken van over de hele wereld. Bij het winnen van een vertaalde roman wordt het prijzengeld verdeeld tussen schrijver en vertaler. De auteur krijgt 75.000 euro, de vertaler 25.000 euro.

De jury bestond dit jaar uit Salim Bachi, Krista Kaer, Patrick McCabe, Kamila Shamsee, Clive Sinclair en Eugene R. Sullivan.

Vorig jaar ging de prijs naar de Britse schrijver Jon McGregor (1976). Gerbrand Bakker was in 2010 de eerste Nederlandse winnaar van de IMPAC. Hij ontving de prijs voor de vertaling van zijn debuutroman Boven is het stil.

 

    • Roderick Nieuwenhuis