Hoe groot wordt de sociale onrust? Nog geen massale stakingen

Europa staat aan de vooravond van ongekende sociale onrust, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Maar volgens onze correspondenten staan de lidstaten nog niet op ontploffen.

Hoge werkloosheid en iedere week berichten over bedrijven die failliet gaan of werknemers ontslaan. Maar toch is er noch in het Verenigd Koninkrijk (werkloosheid 7,8 procent – 2,52 miljoen Britten), noch in Ierland (13,7 procent – 428.800 Ieren) sprake van grote sociale onrust.

In Ierland niet omdat de vakbonden en de regering een sociaal akkoord sloten (het Croke Park-akkoord). In ruil voor industriële rust kregen de vakbonden de belofte dat er in de publieke sector geen gedwongen ontslagen zouden vallen, en de salarissen werden bevroren.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er kleinschalige, regionale stakingen. Deze week legden bijvoorbeeld belastingambtenaren het werk neer uit protest tegen de sluiting van een aantal kantoren. Leraren staakten ook (over pensioenen), net als buschauffeurs (bezuinigingen). Maar van grote werkonderbrekingen is geen sprake. Al dreigen de vakbonden wel met een massale staking deze zomer.

Titia Ketelaar