Giardini

De Giardini is het startpunt van de Biënnale. Hier staan de paviljoens van de meeste Europese landen en de Verenigde Staten. Mooi is het rijtje Nederland - België - Spanje, met indrukwekkende presentaties van respectievelijk Mark Manders, Berlinde DeBruyckere en Lara Almarcegui. Groot-Brittannië heeft een aansprekelijke tentoonstelling van Jeremy Deller, die zijn persoonlijke visie op de Britse cultuur geeft. Oostenrijk vertedert met een drie minuten durende ode aan Disney door Mathias Poledna. Griekenland laat een dromerige film over de financiële crisis zien van Stefanos Tsivopoulos. En Denemarken is een ervaring op zich: daar laat Jesper Just je via een braakliggend stuk grond het onttakelde paviljoen betreden, waar hij een vervreemdende filmcyclus toont. In het Centrale Paviljoen trapt Massimiliano Gioni zijn tentoonstelling The Encyclopedic Palace af met onder meer tekeningen van Carl Jung en Rudolf Steiner.