Opinie

Eigen tulband eerst

Jolanda verrukt over tulband in ‘Heel Holland bakt’ (MAX)
Jolanda verrukt over tulband in ‘Heel Holland bakt’ (MAX)

Het is echt zomer als de op handen zijnde vrijlating van een pedoseksueel het belangrijkste nieuwsitem van de dag dreigt te worden. Nu veel talkshows gestopt zijn, lijkt het wel of de stroom van getergde burgers weer de overhand krijgt.

Een zeldzaam exemplaar viel aan te treffen in het programma Debat op 2 (NCRV/KRO) met een fameus hoog roept-u-maar-karakter. Een ex-ondernemer die op hoge toon eiste dat alle overheidsfunctionarissen streng bestraft worden als ze te veel geld uitgeven aan een trein of ander prestigeproject, eindigde zijn filippica met de woorden: „Er is veel emotie, het gaat erom dat die uit het debat gaat.” Zelfs Ghislaine Plag, die wel wat gewend is als het gaat om het in ontvangst nemen van volkswoede, hield zich nauwelijks meer goed bij deze gotspe.

Verder zagen we inwoners van onze Bible Belt die zich verzetten tegen vaccinaties, met het argument dat je ook in een auto veel ellende kan overkomen (De vijfde dag, EO) en de verbeten tegen kanker een berg op fietsende deelnemers aan het jaarlijkse orgasme van goede bedoelingen in Alpe d’Huzes (NCRV/NOS).

Waarom maken wij in de zomer niet zo’n lichtvoetig maar erudiet programmaatje als God in Frankrijk (één), waarin Frankrijkkenner Bart Van Loo en wielerfanaat Karl Vannieuwkerke in een knalrode Citroën DS pelgrimeren naar heilige plekken uit 100 jaar Tour de France? Misschien wel omdat we nog steeds te boos zijn, te weinig in staat tot verbazing en bewondering.

Maar wacht, er is toch nog hoop. Ik was niet van plan te gaan kijken naar de eerste aflevering van Heel Holland Bakt (MAX), de Nederlandse versie van The Great British Bake Off (BBC). Positieve reacties op Twitter zetten me aan dit verzuim goed te maken. Al in de aanleiding pakte presentator Martine Bijl me in met de mededeling dat zogeheten thuisbakkers je altijd deelgenoot willen maken van hun inspanning en dat dat geen onverdeeld genoegen is. Maar dat deze thuisbakkers wel heel goed waren.

Ik snap dat geploeter met marsepein, met bloem bestrooide vormen, net niet geschifte botercrème en uitbundige versieringen nooit zo, al was het maar omdat al dat vet en die suiker niet goed zijn voor een mens. Maar de ambitie en toewijding van deze keukenprinsen en -prinsessen gaf me wel een goed humeur.

Beoordeeld door een meesterpatissier en een culinair journaliste moesten de kandidaten een tulband, madeleines en een koningstaart van drie etages maken. Jolanda (51, ondernemer) werd diep geroerd door het succes van haar eigen tulband.