Een kinderwens? De gemeente helpt

Alle 40.000 vrouwen in Den Haag tussen 18 en 42 jaar kregen dinsdag een brief van de gemeente. Of ze wisten van het ‘Kinderwensspreekuur’. Dat wordt aangeboden door de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst) en ondersteund door het academisch ziekenhuis Erasmus MC. Het spreekuur is bedoeld om vrouwen goed voor te bereiden op een zwangerschap, bevalling en het ouderschap.

Betuttelend, reageerden sommigen op sociale media. Ik ben helemaal niet met kinderen bezig, zeiden andere vrouwen. „En misschien waren er ook wel mensen bij die net een miskraam hadden gehad”, zegt de woordvoerder van de gemeente desgevraagd. „Die mensen willen we absoluut niet kwetsen.”

Wat de gemeente wel wil? „Vrouwen voorbereiden op een gezonde zwangerschap en bevalling. Uit studies is gebleken dat de perinatale sterfte in Nederland gemiddeld hoger ligt dan in andere landen. We willen dat vrouwen zo veel mogelijk risico’s kunnen uitsluiten.” De brief verwijst naar de site ‘strakszwangerworden.nl’, met informatie over zwangerschap en geboorte. Alcohol, tabak en drugs zijn schadelijk voor de baby. Foliumzuur slikken is een goed idee, zelfs vanaf het moment dat je zwanger wil worden omdat je nooit weet wanneer je precies zwanger wordt. Foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open rug. En dat in zeven talen.