‘Geheime dienst VS verzamelt telefoondata miljoenen inwoners’

Een winkelmanager van Verizon houdt een iPhone omhoog.
Een winkelmanager van Verizon houdt een iPhone omhoog. Foto AP/ Amy Sancetta

De National Security Agency (NSA), een van de Amerikaanse geheime diensten, zou momenteel de telefoondata van miljoenen klanten van Verizon verzamelen, een van de grootste telefoonproviders van de Verenigde Staten. Dat zou blijken uit een geheim gerechtelijk bevel uit april, dat in handen is van The Guardian.

In het bevel staat dat Verizon de NSA op “dagelijkse basis” informatie moet verstrekken over alle telefoongesprekken in zijn systeem, zowel binnen de Verenigde Staten als tussen het land en het buitenland. Volgens de Britse krant toont het document voor het eerst aan dat onder president Obama’s leiding miljoenen gegevens van inwoners worden verzameld, ongeacht of ze verdacht worden van iets. Het gerechtelijk bevel gaf de regering het recht om drie maanden lang gegevens te verzamelen. Dit eindigt op 19 juli.

Locatiegegevens, nummers, gespreksduur, maar niet de inhoud

De gegevens die zouden moeten worden overhandigd, zijn de telefoonnummers van beide mensen in het gesprek, de locatiedata, de duur van het gesprek en unieke identificatiedata. Wat er in de gesprekken wordt gezegd, hoeft niet te worden doorgegeven. Maar, schrijft de krant, ook al verzamelen ze de inhoud niet, de NSA kan desalniettemin een goed beeld krijgen van welke personen worden gebeld, hoe en wanneer en mogelijk waarvandaan.

Het was al bekend dat onder president George W. Bush dergelijke telefoongegevens door de NSA werden verzameld, maar dit is de eerste keer dat blijkt dat Obama de praktijk van zijn voorganger doorzet.

Alle partijen weigeren commentaar

Alle betrokken partijen - Het Witte Huis, het ministerie van Justitie, de NSA en provider Verizon - weigerden commentaar. Persbureau AP schrijft dat het niet heeft kunnen bevestigen of het document in handen van The Guardian authentiek is. Het is nog onbekend of ook andere providers is gevraagd gegevens te overhandigen.

Eerder al gegevens verzameld van journalisten

Mocht de verzameling van gegevens waar blijken te zijn, is het de volgende in een reeks die de afgelopen tijd naar buiten komt. Obama en het ministerie van Justitie lagen vorige maand onder vuur, omdat was gebleken dat journalisten van persbureau AP in de gaten werden gehouden. Justitie legde beslag op hun telefoongegevens. AP sprak van een “grote en ongekende inbreuk” op een journalistieke organisatie. Obama benadrukte het belang van persvrijheid, maar zei dat mensen tegelijkertijd beschermd moesten worden tegen het uitlekken van geheime informatie.

Later bleek uit onderzoek van The Washington Post dat ook de telefoongegevens van een reporter van Fox News waren verzameld, tot grote woede van de tv-zender.