Wagendorps ode aan de wielersport

‘Ventoux’, de debuutroman van de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp, bestormt de bestsellerlijsten. Ook wielerliefhebber en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is zeer te spreken over Wagendorps debuutroman. Voor mensen die niet goed op de hoogte zijn van de wielersport, benadrukt Peter Vandermeersch vandaag in een recensie in nrc.next het belang van de Mont Ventoux voor de wielersport: ‘De Mont

Wielrenners Alberto Contador, Andy Schleck en Lance Armstrong op de Mont Ventoux op 25 juli 2009/ ANP

‘Ventoux’, de debuutroman van de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp, bestormt de bestsellerlijsten. Ook wielerliefhebber en NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is zeer te spreken over Wagendorps debuutroman.

Voor mensen die niet goed op de hoogte zijn van de wielersport, benadrukt Peter Vandermeersch vandaag in een recensie in nrc.next het belang van de Mont Ventoux voor de wielersport:

‘De Mont Ventoux is de legendarische berg in de Provence waar Tom Simpson in 1967 bezweek aan een dodelijke cocktail van amfetamine, alcohol, en hitte. Het is ook de berg waar titanen als Louis Bobet, Raymond Poulidor, Jan Janssen en Eddy Merckx overwinningen behaalden in de Ronde van Frankrijk.’

‘Roman is gekruid met speelse bedenkingen over doping’

Op die, voor de wielersport, legendarische berg speelt Wagendorps wielerroman Ventoux zich af. De roman draait om een groep vrienden uit de Achterhoek die, dertig jaar na hun reis met de beeldschone Laura, naar de berg teruggaan om herinneringen op te halen. Tussen de regels door brengen die vrienden in Wagendorps roman een ode aan de wielrenfiets:

‘Op de fiets denk je dat de tijd stilstaat, of op zijn minst dat hij geen enkele bedreiging vormt. De fiets beschermt je tegen wanhoop’.

‘Wagendorp kruidt zijn roman met speelse bedenkingen over wielrennen en over doping’, schrijft Vandermeersch. Zo schrijft Wagendorp:

“Er wordt weinig geslikt tegenwoordig. Vroeger gooiden ze er wat in en trokken ze ten aanval, maar dat mag tegenwoordig niet meer.”

Ook ‘de vrolijke krantenman’ steekt volgens Vandermeersch in Ventoux de kop op. Ondanks alle opladende iPhones en iPads, heeft een van de hoofdpersonen een papieren krant meegenomen en zegt:’Ik heb liever de papieren krant van gisteren. Dat geeft je het gevoel van vertraging dat je soms nodig hebt.’

‘Gelukkig wint humor het soms van de ernst’

De confrontatie met het verleden, schrijft Vandermeersch, is voor de groep vrienden heftig. Er komt na dertig jaar duidelijkheid over een gruwelijk spel dat een van de vrienden uit de groep heeft gespeeld. Zo is Ventoux, met enkele dramatische scènes, een ernstig boek te noemen. ‘Maar’, zo besluit Vandermeersch:

‘gelukkig wint soms de humor het van de ernst. Dus blijf je op het einde van de spannende rit achter met een feelgood-boek.’

NRC: ★★★★☆

In de Volkskrant kreeg Ventoux ook vier sterren. Vorige week werd het boek in DWDD gekozen tot ‘Boek van de Maand’.