Uitgelicht

Film

The Longest Day (Ken Annakin, Andrew Marton en Bernhard Wicki, 1962, VS). Vermaarde, grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert Normandische landing van de geallieerden op 6 juni 1944. Met all star cast: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Robert Ryan, Rod Steiger, Sean Connery, Paul Anka, Fabian, Richard Burton, enzovoorts. RTL7, 20.30-00.10u.

Twilight (Catherine Hardwicke, 2008, VS). Verfilming van Stephenie Meyers romancyclus voor oudere meisjes, over de liefde tussen de sociaal wat onhandige Bella en de vegetarische vampier Edward. Kan hij zich ook beheersen als hij haar kust? Het gevaar komt van vampiers die wél mensenbloed drinken. Eén van hen krijgt Bella in het oog, wat leidt tot strijd tussen vegetariërs en bloeddorstigen. De regisseur concentreert zich op Bella en Edward, actiescènes zijn beperkt tot een minimum. Smachten was nog nooit zo spannend. RTL 5, 23.05-01.35u.

Informatief

Obsession in Grün – Der Rasen. „Geen aanblik zo luisterrijk als dat van een mooi, dicht en kortgeknipt grasgazon”, schreef Albertus Magnus in de dertiende eeuw. De liefde van mens voor grasveld kwam, mede dankzij de 18de-eeuwse Engelse landschapsarchitectuur, tot grote bloei. Grasveldliefhebbers van over de hele wereld vertellen vanavond over hun obsessie voor de perfecte grasmat. Arte, 18.25-19.10u.

Heel Holland bakt. Nederlandse versie van The Great British Bake Off. Banketbakker Robèrt van Beckhoven en journaliste Janny van der Heijden beoordelen de patisserieën van amateurkoks. Martine Bijl presenteert en duikt elke week in de Nederlandse bakgeschiedenis.Ned.1, 20.35-21.30u.

Simon Reeve: Last Chance to see Cuba. Twee jaar geleden kondigde de Cubaanse overheid ingrijpende economische hervormingen aan. Zal die leiden tot een politieke liberalisering in dit totalitaire land? En kan Cuba anderzijds zijn verworvenheden bewaren: weinig misdaad, goede scholen en een uitstekende medische zorg? Canvas, 21.35-22.25u.

Maud et Max. Toen Maud Linder 15 maanden was, doodde haar vader Max (1883-1925) eerst haar moeder en vervolgens zichzelf. Pas toe ze 18 was, hoorde Maud dat hij filmster was, een van de eerste filmauteurs, meester van de slapstick. In deze documentaire vertelt Maud over het leven van haar vader, terwijl aan de vergetelheid ontrukte filmpjes getuigen van zijn talenten. Arte, 21.50-22.45u.

The Iraq War: After The Fall. Deel twee van drieluik. Vanavond over de chaos in de dagen na de val van Saddam. Generaal Petraeus vertelt over de beslissing om Saddams leger te ontbinden. Een vertegenwoordiger van grootayatollah Sistani legt uit hoe de V.S. gedwongen werden verkiezingen uit te schrijven. En de problemen met Muqtada al-Sadr en zijn gewapende Mahdi, die resulteerden in de burgeroorlog. BBC 2, 22.00-23.00u.