Tuchtzaak tegen verloskundigen voor fouten bij thuisbevallingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft drie verloskundigen voor de tuchtrechter gedaagd omdat zij onverantwoorde zorg zouden hebben geleverd en buiten hun deskundigheid zijn getreden. Ook vindt de inspectie dat zij de verantwoordelijkheid voor risico’s tijdens een bevalling afwentelen op patiënten en hen door een contract weerhouden van schadeclaims.

De tuchtzaak gaat om een stuitbevalling en twee tweelinggeboorten die bij de moeders thuis plaatsvonden. De moeders wilden niet naar het ziekenhuis. Een van de baby’s overleed. Een stuit- en een tweelinggeboorte horen wegens het verhoogde risico op complicaties in het ziekenhuis door de gynaecoloog te worden begeleid. Maar, zo stellen de verloskundigen, de ouders hebben recht op zelfbeschikking. Weigeren zij naar het ziekenhuis te gaan, dan moet een zorgverlener toch bijstand geven.

Kort na de stuitbevalling overleed de baby, ondanks een reanimatiepoging door de verloskundigen. De ouders hadden er geen zaak van willen maken omdat ze bewust hadden gekozen voor een thuisbevalling zonder medische ingrepen.

Het tuchtcollege vroeg zich af of verloskundige Elisabeth Polak zich bekwaam achtte om een stuitbevalling te begeleiden. Dat was het geval, aldus Polak, die door haar collega Laura van Deth was gevraagd te komen assisteren. Twee stuitbevallingen had zij tijdens haar opleiding begeleid. Dat was twintig jaar geleden. En ondanks de dramatische afloop zou ze het, als de ouders daarvoor zouden kiezen, opnieuw doen.

Verloskundige Rebekka Visser, die in 2011 een medische prijs kreeg van het tijdschrift Libelle, moest zich met Van Deth verantwoorden voor een tweelinggeboorte in 2010. De IGZ verweet de verloskundigen dat zij de vrouw zeventien uur alleen lieten nadat de weeën het bij acht centimeter ontsluiting lieten afweten. Van Deth was vertrokken omdat zij de stagnerende bevalling niet vlot getrokken kreeg. Visser zou het overnemen, maar bevond zich nog in haar praktijk. Als zich een noodsituatie zou voordoen, zou de moeder een ambulance kunnen nemen, meende zij.

De moeder wilde niet naar het ziekenhuis, omdat ze zich daar eerder geschoffeerd had gevoeld. De gynaecoloog stond erop om een keizersnede te doen en alarmeerde uiteindelijk het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Onder dreiging van een gedwongen opname onder politiebegeleiding is de moeder gezwicht en naar het ziekenhuis gegaan, waar zij een keizersnede onderging. Ze kreeg twee gezonde kinderen.

De staat, vindt de advocaat van de verloskundigen, schendt op deze manier de integriteit van de moeder.

Uitspraak over zes weken.