Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Staat moet schade wietpas vergoeden aan coffeeshops - ‘Opstelten in hoger beroep’

Engelse bezoekers bij Coffeeshop Green House in de Amsterdamse Warmoesstraat.
Engelse bezoekers bij Coffeeshop Green House in de Amsterdamse Warmoesstraat. Foto ANP/ Koen Suyk

De Nederlandse staat moet een aantal coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland een schadevergoeding betalen, omdat zij door de wietpas klanten mis zijn gelopen en daardoor ook inkomsten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. De hoogte van de vergoeding wordt later vastgesteld.

De rechtbank oordeelde dat het zogenoemde ‘beslotenclubcriterium’ van de wietpas - inwoners moesten zich laten registreren om softdrugs te mogen kopen - een “onevenredig grote inbreuk op de belangen van bezoekers van coffeeshops” is. Klanten zouden zijn afgeschrikt door het criterium, waardoor de shops enkele maanden minder klanten hadden. De staat moet de daardoor geleden schade nu vergoeden.

Update 14.40: Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft gezegd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak, meldt RTL-verslaggever Fons Lambie op Twitter:

Twitter avatar fonslambie Fons Lambie Opstelten gaat in hoger beroep tegen uitspraak over #coffeeshops

Buitenlanders mogen terecht geen softdrugs kopen

Het resultaat dat de regering wil bereiken met de wietpas, zou volgens de rechtbank al bereikt kunnen worden met het ‘ingezetenencriterium’, de verkoop aan uitsluitend in Nederland wonende mensen. De regering heeft immers zelf al gezegd dat de beperking van de cannabisverkoop aan inwoners van Nederland heeft geleid tot een sterke afname van het drugstoerisme. Die beperking is dan ook geoorloofd, oordeelt de rechtbank. Het beleid is vanwege de doeltreffendheid niet in strijd met de Europese regelgeving.

De rechtszaak was aangespannen door negentien coffeeshops en verenigingen in het land.