Reddingsbrigade voorbereid op mogelijke overstromingen

Vanwege het extreem hoge water voor deze tijd houdt de Reddingsbrigade rekening met overstromingen. De Reddingsbrigade heeft 75 boten die direct inzetbaar zijn om mensen te redden of evacueren, meldde de reddingsdienst vanmiddag.

In Midden- en Oost-Europa zorgt het hoogwater al dagenlang voor grote problemen, zoals hier in het Tsjechische stadje Melnik.
In Midden- en Oost-Europa zorgt het hoogwater al dagenlang voor grote problemen, zoals hier in het Tsjechische stadje Melnik. Foto EPA / Filip Singer

Vanwege het extreem hoge water voor deze tijd van het jaar houdt de Reddingsbrigade rekening met overstromingen. De Reddingsbrigade heeft 75 boten die direct inzetbaar zijn om mensen te redden of evacueren, meldde de reddingsdienst vanmiddag. De hoge waterstand van de rivieren in het zuiden van Nederland heeft intussen gevolgen voor campings, strandjes en veerponten.

Het is al zeker tien jaar niet voorgekomen dat de Reddingsbrigade werd ingezet in overstroomde gebieden. Maar als het moet kunnen de zeventienhonderd vrijwilligers binnen een uur in heel Nederland worden ingezet om mensen en dieren in ondergelopen gebieden te helpen. De 75 boten van de dienst kunnen ook in laag water varen. In april is nog een overstromingsoefening gedaan op de grens van Noord-Brabant en Gelderland.

Hevige regenval heeft in Midden-Europa al voor veel overstromingen gezorgd. Vandaag zijn zeshonderd inwoners van het Oost-Duitse Dresden geëvacueerd vanwege de uit zijn bedding barstende Elbe. Ook Hongarije maakt zich op voor overstromingen. In de hoofdstad Boedapest zijn twee hotels aan de rivieroever ontruimd. Premier Viktor Orban kondigde gisteren wegens het wassende water de noodtoestand af.

Geen grote overlast voor Nederland verwacht

Rijkswaterstaat gaf maandag aan niet te verwachten dat de stijgende waterstand in de grote rivieren voor grote problemen zorgt in Nederland. Lokaal kan wat hinder ontstaan door onderlopende uiterwaarden, maar dat is ‘niets opmerkelijks’, zei een woordvoerder. Wel is het bijzonder dat uiterwaarden in juni nog onderlopen. Meestal is in het voor- of najaar sprake van hoogwater.

De NOS meldde vanmiddag dat het stadsstrand in Arnhem vanmorgen gesloten werd omdat het water van de Nederrijn te hoog staat en tegen de kade aanslaat. Door het hoogwater zijn elders in Nederland verschillende veerponten uit de vaart gehaald.

De Reddingsbrigade hoopt dat de overlast in Nederland beperkt blijft en dat vooral van het water kan worden genoten. Wel waarschuwt de brigade dat het water nog erg koud is en dat het risico op onderkoeling en kramp hierdoor groter is.