Opinie

Openhartig

Beroemde filmsterren zeggen in interviews zelden iets dat hun carrière zou kunnen schaden. Groot was dan ook de verbazing toen The Guardian onlangs een interview met Michael Douglas publiceerde, waarin hij vertelde dat zijn keelkanker veroorzaakt was door cunnilingus.

Heeft hij dat werkelijk gezegd, was mijn eerste reactie. Ik kon het me nauwelijks voorstellen. Zulke ervaren filmsterren weten doorgaans heel goed wat ze wel en niet kunnen zeggen. Een vergelijkbare uitspraak van een publieke persoon kon ik me alleen maar herinneren van basketballer Magic Johnson, die bekendmaakte dat hij hiv-positief was.

Douglas moet ook zelf van zijn eerlijkheid geschrokken zijn, want enkele dagen later kwam zijn agent Allen Burry – niet aanwezig bij het interview – met een ontkenning: „Michael heeft nooit gezegd dat orale seks de oorzaak was van zijn eigen kanker. Hij noemde specifiek geen oorzaak.”

Dat liet The Guardian niet op zich zitten. De krant publiceerde op zijn website een transcriptie van het interview plus een geluidsfragment eruit. De weergave van de interviewer, Xan Brooks, bleek volledig te kloppen. Ik laat die hier in het Engels volgen om te voorkomen dat ook ik met Michael Douglas gedonder krijg, nu over de betrouwbaarheid van de vertaling.

Brooks: „Do you feel, in hindsight, that you overloaded your system? Overloaded your system with drugs, smoking, drink?” Douglas: „No. No. Ah, without getting too specific, this particular cancer is caused by something called HPV, which actually comes about from cunnilingus.”

We horen op het bandje de lichte aarzeling waarmee Douglas dit zegt en meteen daarna de hysterische lach van Brooks, die niet begrijpt wat hem overkomt. Daarmee sluit het geluidsfragment af, maar in de krant ging het gesprek over dit onderwerp nog even door.

Brooks: „From what?” Douglas: „From cunnilingus. I mean, I did worry if the stress caused by my son’s incarceration (zijn zoon kreeg een forse gevangenisstraf voor drugshandel) didn’t help trigger it. But yeah, it’s a sexually transmitted disease that causes cancer.” Hij haalt zijn schouders op. „And if you have it, cunnilingus is also the best cure for it.”

Toch jammer dat Douglas geschrokken is van zijn openhartigheid, want zijn uitlatingen over orale seks trekken meer aandacht dan alle officiële voorlichting over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een betere waarschuwing is niet denkbaar. Als Johan Cruijff zoiets in Nederland zou zeggen („Dit nadeel heb geen voordeel”), zouden onze soa-klinieken wel kunnen sluiten.

Je kon het effect al afmeten aan de reactie van The Guardian, die er meteen een dokter bij riep om een ernstige toelichting bij het interview te geven. Hij legde geduldig uit wat HPV is: het humaan papillomavirus, bestaande uit ruim honderd varianten, waarvan er ongeveer vijftien een verhoogd risico van kanker geven, in de mond, de baarmoeder, de vagina, de anus of de penis. Verder zijn er aanwijzingen dat cunnilingus iets riskanter is dan fellatio.

De dokter voegde eraan toe dat het onjuist is van Douglas om te beweren dat cunnilingus ook de beste manier is om van keelkanker af te komen. Goed om te weten, want het leek nu even alsof Douglas ons daarmee wilde toeroepen: „Gewoon lekker doorgaan, jongens.”

Douglas onderging heftige chemotherapie en bestraling, hij schat zijn overlevingskans op 95 procent. Good luck, Michael.