Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ondanks verontschuldiging weer duizenden Turken de straat op

Ook vannacht gingen weer duizenden demonstranten de Turkse straten op.
Ook vannacht gingen weer duizenden demonstranten de Turkse straten op. Foto AFP/ Ozan Kose

Ondanks een verontschuldiging van vice-premier Bülent Arinc aan het adres van de demonstranten, hebben ook vannacht weer duizenden Turken geprotesteerd tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan op het Taksimplein in Istanbul en in hoofdstad Ankara. De politie gebruikte wederom waterkanonnen om de demonstranten uit elkaar te drijven, meldden lokale media volgens persbureau AFP.

Op het centrale Taksimplein, waar het protest vorige week begon, in eerste instantie vanwege het verdwijnen van een park, leek het rustiger dan avonden ervoor:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Update Taksim: apart from fireworks very quiet here tonight. But very grim in Antakya and Tünceli

Maar in andere delen van de stad was het onrustiger. Demonstranten probeerden richting het kantoor van premier Erdogan te komen. Dat deden ze ook in hoofdstad Ankara.

Heviger confrontaties in stad waar man omkwam

Hevigere confrontaties met de oproerpolitie vonden plaats in Hatay, dicht bij de Syrische grens. Daar werd gisteren nog een 22-jarige man door een nog onbekend persoon doodgeschoten tijdens de demonstraties. Volgens een lokale zender raakten daarbij twee politieagenten en drie demonstranten gewond, schrijft AFP. Een eerste autopsierapport wijst erop dat de dood van de man onder twijfelachtige omstandigheden heeft plaatsgevonden; er werden geen sporen van kogels gevonden door de aanklager.

In Izmir, de op twee na grootste stad van Turkije, werden gisteren 25 mensen gearresteerd, omdat ze op Twitter zouden hebben opgeroepen tot geweld. Een parlementslid voor de grootste oppositiepartij in het land sprak dit tegen en zei dat ze alleen hadden opgeroepen tot protest.

VS: respecteer demonstranten

Vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden drong er vannacht voor de Turks-Amerikaanse raad dat Turkije de demonstranten moet respecteren, schrijft persbureau Reuters:

“Het hedendaagse Turkije heeft de kans om te laten zien dat er geen reden is om te kiezen tussen economische vooruitgang en democratie, het systeem dat de winnaars van verkiezingen de macht geeft en tegelijkertijd de mensen in de oppositie beschermt.”

Een aan Erdogan gelieerde Turkse politicus, Ali Babacan, die aanwezig was bij de bijeenkomst met Biden, zei dat de regering de rechten van de bevolking tot vredelievende demonstraties respecteert, schrijft persbureau AP. Tegelijkertijd moet de regering ook de bevolking beschermen. Hij maakte duidelijk onderscheid tussen de demonstranten die geen geweld gebruiken en “terroristische of illegale organisaties”.

Vicepremier Arinc veel toegeeflijker dan Erdogan

Vicepremier Arinc leek gisteren een heel andere toon aan te slaan dan Erdogan toen hij zijn excuses aanbood voor het feit dat mensen gewond zijn geraakt tijdens de demonstraties. Hij zei verder “verschillende levensstijlen” van de Turken te accepteren en verzekerde de bevolking dat de regering “haar lesje had geleerd”. Erdogan heeft de afgelopen tijd de demonstranten daarentegen omschreven als extremisten en heeft opgeroepen vooral niet met ze mee te doen. De demonstranten willen eigenlijk alleen excuses horen van Erdogan. Die denkt echter dat de problemen wel opgelost zullen zijn als hij terugkomt van zijn vierdaagse trip naar de Maghreblanden.

Bij de demonstraties, die sinds eind vorige week uit de hand liepen en van een protest tegen het verdwijnen van het Gezi-park in Istanbul een groot anti-regeringsprotest zijn geworden, zijn inmiddels twee doden gevallen. 1500 mensen raakten tot nu toe in Istanbul gewond, 700 in Ankara, schrijft AFP. De woede van de mensen richt zich op de modernisering en islamisering van het seculiere Turkije en de weinige inspraak die ze daarin krijgen. Bovendien treedt de politie excessief hard op en sluiten de Turkse media hun ogen voor wat er gebeurt in het land.