Ombudsman: Nederland schendt kinderrechten bij gezinshereniging

Kinderombudsman Marc Dullaert zegt dat Nederland zich schuldig maakt aan het schenden van kinderrechten, door het strenge beleid bij gezinshereniging. Foto ANP / Robert Vos

De rechten van kinderen die zich wilden herenigen met een naar Nederland gevluchte ouder, zijn sinds 2008 in ernstige mate door de Nederlandse overheid geschonden. Dat stelt kinderombudsman Marc Dullaert na onderzoek (pdf) van 450 dossiers over gezinshereniging. Hij bespreekt zijn conclusie vanavond in Nieuwsuur.

Het strenge beleid voor gezinshereniging van vluchtelingen schendt de kinderrechten op onacceptabele wijze. Volgens Dullaert is Nederland doorgeschoten in een poging misbruik en fraude tegen te gaan en zijn kinderen daar de dupe van, schrijft persdienst Novum. De procedures om vast te stellen of een kind met een ouder met een verblijfsvergunning herenigd mag worden, zijn onzorgvuldig.

Vooral bij de verhoren van kinderen gaat veel mis. Zo krijgen kinderen jonger dan 12 jaar in hoog tempo veel vragen, soms wel 200, door mensen die vaak onvoldoende zijn getraind. Na het verhoor kunnen kinderen het verslag niet inzien. Daardoor, en door andere tekortkomingen, bestaat volgens Dullaert het risico dat kinderen onterecht worden afgewezen. Hij vindt dat kinderen die na 2008 zijn afgewezen, een nieuwe aanvraag moeten kunnen doen.

Laatste jaren veel meer afwijzingen

De kinderombudsman onderzocht 450 dossiers over gezinsherenigingen, omdat er sinds enkele jaren worden veel meer aanvragen worden afgewezen. Zo werd in 2008 nog twaalf procent afgewezen maar was dat percentage in 2011 opgelopen tot 83 procent. Dullaert denkt niet dat het hoge afwijzingspercentage toe te schrijven is aan de gevallen van fraude en misbruik.

Ministerie: bij elke zaak zijn de afwegingen zorgvuldig

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bekijkt of de voorwaarden van gezinshereniging veranderd moeten worden. In een reactie op Dullaerts bevindingen zegt het ministerie tegen Nieuwsuur dat bij elke zaak zorgvuldig wordt gekeken naar de belangen van het kind.