Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Syrische leger herovert Qusair’ - ‘impasse in voordeel regering’

Een burgerfoto genomen in het Syrische Qusair.
Een burgerfoto genomen in het Syrische Qusair. Foto AP-Qusair Lens

Het leger van de Syrische regering van president Bashar al-Assad heeft het strategisch gelegen Qusair heroverd. Dat meldt althans de staatstelevisie in het land vandaag. De rebellen zeggen dat ze zich hebben teruggetrokken uit het stadje, schrijft persbureau Reuters. Ze hadden Qusair in handen, maar vochten al meer dan twee weken om de macht met het Syrische leger.

In een verklaring zei de televisiezender:

“Onze heroïsche gewapende krachten hebben veiligheid en stabiliteit teruggebracht in Qusair.”

Qusair is zo belangrijk in de burgeroorlog in het land, omdat het op een kritieke route tussen Libanon en Syrië ligt. Het verbindt hoofdstad Damascus met de kust. Voor de rebellen is het een doorvoerpunt geworden voor de smokkel van strijders en wapens. Tegelijkertijd wonen er in het gebied veel alawieten, een bevolkingsgroep waaruit president Assad afkomstig is. Alawieten vormen een geloofsgemeenschap die voortkwam uit de shi’itische islam. De oppositiestrijders van het Vrije Syrische leger zijn voornamelijk sunnieten.


Grotere kaart weergeven

‘Impasse, maar een die in het voordeel is van de regering’

Onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants benadrukt het belang van Qusair als aanvoerroute en verbinding tussen regeringsgebieden. In dat opzicht is het volgens haar belangrijk en een tegenslag voor de oppositie:

“Het is duidelijk dat de regering aan de winnende hand is op het ogenblik. Maar het is niet zo dat ze heel Syrië aan het heroveren zijn. Ze staan er dan wel beter voor, maar er zijn nog hele gebieden, vooral in het noorden, die in handen zijn van verschillende rebellengroepen. De regering heeft te weinig troepen om overal gezag te hebben. Het is een impasse, maar een die in het voordeel is van de regering. Laten we ook duidelijk zijn over in wier voordeel die impasse in ieder geval niet is en dat is de bevolking.”

VN veroordeelde vele geweld

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties nam vorige week een resolutie aan, waarin hij er bij de Syrische regering op aandrongen onderzoek te doen naar de gevechten rond Qusair. Daar vielen bij artilleriebeschietingen en luchtaanvallen twee weken geleden nog zestien doden. Hij veroordeelde ook de inzet van buitenlandse strijders en doelde daarmee op leden van de militante beweging Hezbollah uit Libanon, die aan de kant van het Syrische leger meestrijdt.