kort

Boek

Herken de leugenaar

Ik Weet Dat U Liegt, Job Boersma en Guus Essers, 19,95 euro****

Van Lance Armstrong tot Diederik Stapel: leugenaars zijn fascinerende mensen. Job Boersma en Guus Essers proberen ons te leren een leugen in een vroeg stadium te ontdekken, juist ook op de werkvloer. Door het kijken naar micro-expressies in een gezicht, het herkennen van bepaald taalgebruik of door iemand te vragen een levensverhaal van achter naar voor te vertellen. Of je er als ongetrainde leugendetector iets aan hebt is de vraag, maar alleen het lezen over het fenomeen is al amusant. Wel raar dat de schrijvers tussen hun vele leuke voorbeelden ook een onderzoekje zetten over vreemdgaan, dat mede is verricht door opperleugenaar Diederik Stapel. Het is zoals ze in het begin al schrijven: soms willen we bedot worden.

Ding

Geen koffievlekken

Fin Coasters, bit.ly/14nSLRy, 50 euro voor twee onderzetters**

Koffie, het is nog belangrijker dan een goede manager, een collega om mee te flirten of een soepel werkend IT-systeem. Je komt er de dag mee door en het zorgt ervoor dat je er überhaupt aan kunt beginnen. Maar er zitten ook nadelen aan: koffievlekken op het bureau of contracten bijvoorbeeld. Die zijn verleden tijd met een onderzettertje. En het is wel zo fijn als het ding een tweede functie heeft. Zo zijn de Fin Coasters gemaakt van hetzelfde materiaal als waarmee je computer koel wordt gehouden. Er is een laagje kurk onder geplakt en de mok hete koffie kan bovenop. De boel koelt iets sneller af en ook hier blijft het bureau schoon. Niet te langzaam drinken, anders wordt het koud. Helaas achterlijk duur voor een lelijke onderzetter.