Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil Nederlands standpunt over Turkije - ‘geweld veroordelen’

Een Turkse demonstrant houdt een vlag omhoog met daarop Kemal Ataturk. Foto AP Burhan / Ozbilici

Een Kamermeerderheid wil dat het kabinet een standpunt inneemt over het politiegeweld tegen demonstranten in Turkije. Op initiatief van de ChristenUnie hebben VVD, PvdA, CDA, SP, D66, GroenLinks en SGP minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) om opheldering gevraagd, schrijft persdienst Novum.

CU-Kamerlid Joel Voordewind laat in een verklaring weten:

“Het is opmerkelijk dat Nederland met Patriotraketten Turkse burgers probeert te beschermen, terwijl het Erdogan-regime Turkse demonstranten tegelijkertijd met geweld te lijf gaat.”

De partijen zijn benieuwd of Timmermans de oproep van zijn Amerikaanse collega John Kerry steunt waarin Erdogan gemaand wordt terughoudend te reageren en af te zien van buitensporig geweld. Ook vragen ze zich af of er binnen de EU gesproken is over een eventuele gemeenschappelijke reactie over de kwestie. Voordewind:

“Het kan niet zo zijn dat terwijl de Turkse regering met geweld een demonstratie van het volk de kop in probeert te drukken, de Europese Unie en daarmee ook Nederland zich stilhoudt. Wij hopen dan ook dat minister Timmermans het geweld in Turkije veroordeelt.”

Protesten nu bijna een week

In Turkije is het sinds vorige week vrijdag onrustig. Wat begon als een protest op het Taksimplein in Istanbul tegen modernisering van het plein en de komst van een moskee, is uitgegroeid tot een breed volksprotest. De politie heeft hard ingegrepen, wat tot woede leidde van het volk, dat zich met arrogantie voelt behandeld door premier Erdogan en zijn regering. Het komt geregeld tot confrontaties tussen de demonstranten en de politie.

Lees hier meer over de huidige situatie in Turkije.