‘IMF erkent fouten bij Griekse schuldsanering’

Hoofd van het IMF Christine Lagarde. Morgen zou het IMF toegeven grote fouten te hebben gemaakt bij de financiële redding van Griekenland. Foto Reuters / Alastair Grant

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat op het punt toe te geven dat het grote fouten heeft gemaakt bij de financiële redding van Griekenland. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van een ‘strikt vertrouwelijk’ IMF-document dat het in bezit zegt te hebben.

Daarin staat volgens de krant dat het fonds de schade die het opgelegde bezuinigingspakket de Griekse economie toebracht zwaar heeft onderschat. Dat is precies waar veel demonstranten en opiniemakers in Griekenland regelmatig voor waarschuwden. Anderzijds zou het IMF benadrukken dat de reactie op de Griekse crisis, die met de EU werd gecoördineerd, de overige 16 eurolanden tijd gaf om de gevolgen te beperken. Zo zou vooral de rest van de eurozone hebben geprofiteerd van de Griekse redding.

Schulden toch niet hanteerbaar

Het IMF zou schrijven dat Griekenland in 2010 niet voldeed aan drie van de vier criteria voor bijstand door het fonds. De schulden zouden te groot zijn om ooit terugbetaald te kunnen worden. In de voorbije jaren zeiden hooggeplaatse IMF-functionarissen, waaronder directeur Christine Lagarde, telkens dat de Griekse schuld hanteerbaar is en volledig zal worden terugbetaald.

In het document zou ook staan dat het IMF te optimistisch was over de capaciteit van de Griekse politiek om alle benodigde maatregelen tijdig door te voeren. In totaal heeft het fonds 47 miljard dollar aan Griekenland uitgeleend.

Naar verwachting wordt het IMF-rapport morgen door het fonds zelf openbaar gemaakt.