Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hard politieoptreden in Ankara, ‘braderiesfeer’ in Istanbul

Een 'V for Vendetta'-masker, dat ook bij de Occupy-demonstraties veel gebruikt werd, hangt op een paal in het Taksimplein van Istanbul.
Een 'V for Vendetta'-masker, dat ook bij de Occupy-demonstraties veel gebruikt werd, hangt op een paal in het Taksimplein van Istanbul. Foto Reuters / Murad Sezer

In de Turkse hoofdstad Ankara heeft de politie vanavond traangas en waterkanonnen ingezet om demonstranten van een centraal plein te verjagen. Daarbij vielen gewonden. De sfeer in Istanbul is inmiddels een stuk meer ingetogen.

Dat meldt de NOS vanavond. Ambulances zouden ‘af en aan’ rijden om mensen naar het ziekenhuis te brengen, omdat de stralen van de waterkanonnen gemakkelijk kunnen verwonden. Eén iemand raakte naar verluidt zwaargewond door het harde ingrijpen van de politie.

Eisenpakket van groep demonstranten

Ondertussen kwam er vandaag een eisenpakket van de zelfbenoemde Taksim Solidariteitsgroep, die bestaat uit wetenschappers, architecten en milieuactivisten. Daarin staan de volgende voorwaarden die namens de demonstranten zijn overhandigd aan vicepremier Bulent Arinc:

  • De plannen om het park op Taksimplein te veranderen in een supermarkt vervallen;
  • Politiecommandanten en gouverneurs die opdracht gaven tot geweld tegen de demonstranten worden ontslagen;
  • Alle opgepakte demonstranten worden vrijgelaten;
  • De politie stopt met het gebruik van traangas;
  • Belemmeringen voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid tot verzameling verdwijnen.

Het is echter onduidelijk hoe breed de Taksim Solidariteitsgroep gedragen wordt. Formeel heeft de protestbeweging geen leiding.

Excuses van vicepremier halen weinig uit

Vicepremier Arinc maakte vandaag zijn excuses voor het politieoptreden tegen demonstranten, maar maakte expliciet duidelijk dat de mea culpa niet bedoeld is voor ‘relschoppers’. Hij riep ‘verantwoordelijke burgers’ op te helpen een einde te maken aan de protestgolf.

Maar die excuses doen de demonstranten niets, zei onze correspondent Bram Vermeulen eerder vandaag:

“Ze werden verkapt gebracht in een groter betoog over het onbegrip over de chaos. Premier Erdogan is de grote man en die voedt juist de woede omdat hij tijdens deze heftige demonstraties op rondreis door Afrika is.”

In Istanbul heerst een ‘braderiesfeer’

In Istanbul is de stemming inmiddels een stuk ingetogener dan in het weekend. Vermeulen zei daar eerder vandaag over:

“De politie laat het nu aan de massa. Het enige wat ze eigenlijk nog doen, is proberen verkeer weg te leiden van het centrum. In de wijk Beşiktaş zijn demonstranten nog wel actief: daar probeerden activisten vandaag het kantoor van premier Erdogan te bestormen. Tussen die mensen zitten ook anarchisten.”

En in een korte reportage voor de NOS spreekt hij van een ‘braderiesfeer’ in het park:

Bij de demonstraties, die sinds eind vorige week uit de hand liepen en van een protest tegen het verdwijnen van het Gezi-park in Istanbul een groot anti-regeringsprotest zijn geworden, zijn volgens Amnesty International twee doden gevallen.

De protesten draaien, in de woorden van Vermeulen, om ‘respect, waardigheid, gehoord worden. De bevolking vindt dat de regering te weinig doet met tegengeluid’.

De traditionele media in Turkije berichten vrijwel niet over de protesten, uit angst voor repercussies van de regerende moslimpartij AK van Erdogan die al sinds 2002 aan de macht is.