Opinie

Roos Ouwehand Ginger Crunch

In een boek met de titel How to avoid a soggy bottom, ben ik – als vrouw van middelbare leeftijd – natuurlijk direct geïnteresseerd. Als de ondertitel vervolgens and other secrets to achieving a good bake blijkt te zijn, heb ik mijn portemonnee al getrokken. Het prachtig vormgegeven boekje is uitgegeven door BBC books in de slipstream van het grote succes van The Great British Bake Off, een populaire televisieshow waarin amateurbakkers elkaar de loef af proberen te steken met hun pavlova’s, spongecakes en scones. Tijdens de show zakken er taarten in, ontploffen de macarons en wordt er gehuild, gejuicht en jaloers in de ovens van tegenstanders geloerd. Het is, kortom, een genot om naar te kijken.Het door Gerard Baker (what’s in a name?) geschreven boekje, is nog niet vertaald, maar is prima verkrijgbaar via internet. Het is een ideaal naslagwerk voor types die graag bakken en weleens antwoord willen op vragen als: ‘kun je eieren invriezen?’, ‘hoe maak je zelf bakpoeder?’ en ‘hoe komt dat gat in het hart van mijn zelfgebakken brood?’. Er staan ook recepten in, waar ik, als ik het boek geheel doorgespit heb, zeker nog eens op terugkom. Maar deze week een recept van de in Parijs woonachtige Amerikaanse kok David Lebovitz: ginger crunch. Heerlijk krokante gemberstukjes of -reepjes, waarbij je gegarandeerd geen enkele last hebt van sogginess.

Mix met een handmixer de boter en de suiker in vijf minuten luchtig.

Zeef in een andere kom de bloem, het bakpoeder en anderhalve theelepel gemalen gember.

Doe de droge ingrediënten bij de boter en vermeng alles.

Kneed het deeg even door. Het is tamelijk droog, maak eventueel even uw handen nat om tot een samenhangende bal te komen.

Druk het deeg in een ingevette en bebloemde vorm en egaliseer de bovenkant. Ik gebruikte een brownievorm van 18cm x 28cm. Een langwerpigere vorm van ongeveer 10 cm x 34 cm kan ook, of een vierkante- van ± 20cm x 20cm.

Bak het deeg in 20 minuten goudbruin in de oven (190 graden).

Maak het glazuur door 75 gram boter te smelten (ik gebruikte de gezouten versie) samen met de golden syrup (verkrijgbaar bij delicatessenwinkels, biowinkels, of op internet, eventueel te vervangen door honing). Los hierin de poedersuiker op en roer de gember erdoor.

Haal de bodem uit de oven, giet het warme gembermengsel erover en laat afkoelen.

Snij de koek, als het glazuur nog net zacht is, in repen of stukjes.