Een aparte hersencel voor The Simpsons…

…en het verhaal van wat mogelijk de eerste en enige legale bankroof ter wereld is geweest. Moran Cerf is een veelzijdige, grensverleggende, vaardig communicerende neurowetenschapper, en hij ziet er nog goed uit ook. Zijn lezingen doen je mond openzakken van verbazing of laten je gieren van de lach. En hij is nog maar 36, dus

…en het verhaal van wat mogelijk de eerste en enige legale bankroof ter wereld is geweest. Moran Cerf is een veelzijdige, grensverleggende, vaardig communicerende neurowetenschapper, en hij ziet er nog goed uit ook. Zijn lezingen doen je mond openzakken van verbazing of laten je gieren van de lach. En hij is nog maar 36, dus we kunnen nog lang plezier van hem hebben.

Cerfs meest fantastische verhaal gaat over die keer dat hij een eigenaardigheid ontdekte in het contract voor de tests bij een bank. Het was in zijn vorige leven als legale hacker: zijn team moest proberen de bank digitaal te beroven, maar de overeenkomst liet glashelder de mogelijkheid open van een fysieke bankroof.

Het verhaal over zijn eerste publicatie in Nature (2010) beschrijft hoe hij bekend kwam te staan als de uitvinder van de ‘dream recorder’ en zelfs gretige investeerders de deur moest wijzen.

In zijn meest recente optreden krijgt het publiek van de conferentie Poptech het signaal te horen van één bepaalde cel, die begint te knetteren zodra de eigenaar van de cel een beeld ziet uit de tv-serie The Simpsons. Cerf laat zien hoe mensen kunnen leren denken aan de ene filmacteur en niet aan de andere (te vergelijken met de opdracht: denk níet aan een roze olifant).