dvd en web Geheimen van stop-motion

Ray Harryhausen: Special Effects Titan

Regie: Gilles Penso

dvd documentaire, import

De 92-jarige Ray Harryhausen (1920-2013) was in november 2012 nog bij de première van Ray Harryhausen: Special Effects Titan. De vader van de stop motion-animatie overleed op 7 mei 2013, vlak nadat de door een Franse cinefiel gemaakte documentaire over zijn carrière in Engeland op dvd uitkwam. Met niet-aflatend enthousiasme vertelt Harryhausen zelf zijn levensverhaal, van het moment dat hij King Kong (1933) zag, en de special effect-kunstenaar Willis O’Brien een brief stuurde, tot aan zijn laatste film, Clash of the Titans (1981). Ook legt hij gedetailleerd uit hoe zijn stop motion-effecten tot stand kwamen. De documentaire bevat fraai archiefmateriaal van de films waaraan Harryhausen werkte en getuigenissen van filmmakers als John Landis, James Cameron, Peter Jackson en Tim Burton. Zo ontstaat niet alleen een goed beeld van zijn leven en de geschiedenis van visuele effecten, maar ook van zijn immense invloed.