Dobberen en filosoferen

GAAN // THEATER DE VEENFABRIEK EN SCHAUSPIELHAUS BOCHUM MOBY DICK Tournee t/m december ****

De makke van muziektheater is vaak dat de twee bestandsdelen elkaar eigenlijk dwarszitten. Zo ook in deze voorstelling. De band stuwt de monologen van de acteurs voort en laadt de toeschouwer tussendoor op met filmische nummers. Het wisselt lekker af, maar het verband tussen de gejaagde soundtrack en de twijfelende personages is ver te zoeken. Dapper is het om de twee Duitse acteurs Nederlands te laten spreken. Dat gaat ze redelijk af, maar de combinatie van een sterk accent, onvoldoende versterking en muziek erdoorheen, zit de verstaanbaarheid soms in de weg. Het is een mooi aangeklede voorstelling, met poëtische teksten van Vlaming Peter Verhelst, naar het boek van Melville over de jacht op de grote, witte potvis.