De Buena Vista Social Club van Algerije

El gusto. Regie: Safinez Bousbia. Met: Mohamed Ferkioui, Robert Castel, Rachid Berkani. In: bioscopen. ****

Zondag traden ze op tijdens het Holland Festival, maar voor wie dat spetterende concert gemist heeft, maakt muziekdocumentaire El gusto veel goed. El gusto is ook de naam van een band van tientallen hoogbejaarde chaabi-muzikanten die dankzij een prachtig toeval vijftig jaar na de Algerijnse Burgeroorlog weer bijeen zijn om op te treden.

Het begon allemaal toen regisseuse Safinez Bousbia door de kasba van haar geboortestad Algiers wandelde en met prullenverkoper Mohamed Ferkioui in gesprek raakte over de foto’s die hij achter de spiegellijst gestoken had. Het bleken de voormalige orkestleden van folkzanger El Hadj Mohamed El Anka (1907-1978), die de mengelmoesmuziek (met Spaanse, Arabische, Algerijnse en joodse invloeden) ook in Europa groot maakte.

El gusto is dus niet zomaar een muziekdocumentaire. Bousbia was actief betrokken bij het opsporen en weer samenbrengen van de muzikanten, inmiddels is hij ook manager van de band – want een reünieconcert moest natuurlijk komen. Je kan de film een Algerijnse variant op Buena Vista Social Club noemen, waarmee Wim Wenders de Cubaanse muziek eind jaren negentig ontsloot. De muziek is aanstekelijk, de verhalen ontroerend: laat 2013 de zomer van de violen, mandolines en trommels worden.

Dana Linssen