'De beste cocktail die je je kan wensen'

Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij, is sinds The Godfather gefascineerd door gangsters.

Europa, ,Nderland, Amsterdam, 24-10-2011.Margriet van der Linden, hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij.. Foto Evelyne Jacq.
Europa, ,Nderland, Amsterdam, 24-10-2011.Margriet van der Linden, hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij.. Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

„Een film is goed als hij je weken of jaren later nog steeds niet loslaat. Dat heb ik bijvoorbeeld met Festen (1998), waarin tijdens een familiediner emotie en gevoelens boven tafel komen die jarenlang verzwegen zijn. Ik geloof dat veel mensen weten wat je bedoelt als je het over ‘een Festen-achtige situatie’ hebt. In zijn heftigheid en zijn ongeremdheid heeft zo’n situatie een bepaalde schoonheid, maar ook een impact die er niet om liegt.

„Maar hoewel Festen een geweldige film is, moet ik bekennen dat ik The Godfather de beste film ooit vind. Iedere keer als ik in de krant lees dat die film wordt uitgezonden – of alle drie, dat maakt me ook niet uit – ga ik weer kijken. Het is de meest geweldige cocktail die je je kunt wensen: een goed verhaal, goede cast, mooi gefilmd, spanning, liefde, verraad, morele dilemma’s, en er wordt hier en daar nog iemand afgeknald voor de ultieme ‘oh my god-momenten’.

„Het begint al heel dramatisch, met een soort bijbelse parallel. Michael is de uitverkorene van het gezin Corleone en iedereen denkt dat hij niet de onderwereld ingaat zoals de rest van de familie. Vervolgens gebeurt er iets waardoor alle stukken op het schaakbord anders komen te staan en wordt hij eigenlijk de meest meedogenloze maffioos die je je kunt voorstellen.

„Vooral spanning tussen goed en kwaad en de scheidslijn daartussen spreekt tot de verbeelding. Daardoor ben ik gefascineerd door gangsters, de onderwereld en de maffia. Ik heb het er wel eens met strafrechtadvocate Inez Weski over gehad, want zij doet veel zaken in die richting. Ik vroeg haar of er her en der nog wel een romantisch beeld is van ‘nou, en anders beginnen we gewoon een criminele organisatie, maar dan een beetje op zijn Corleone’s, met een wijngaard en sinaasappelbomen.’ Waarop zij antwoordde: ‘Ja, dat kan wel, maar het meest onwenselijke van die situatie is dat je bijna met zekerheid kunt zeggen dat het uitkomt en je op een dag gepakt wordt.’

„Dus ik speel het maffiaspel liever met een groep mensen rond een grote tafel na op zaterdagavond. Hopelijk ontstaat er dan ook nog een Festen-achtige situatie.”