China neemt maatregelen tegen EU na heffing op zonnepanelen

Zonnepanelen op het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam.
Zonnepanelen op het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco in Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

China begint een antidumpingonderzoek naar ingevoerde wijn van de EU. Dat maakte het Chinese ministerie van Handel vanochtend bekend. De maatregel komt een dag nadat de Europese Commissie besloot om tijdelijk een heffing in te voeren op alle zonnepanelen die vanuit China worden geïmporteerd.

Eurocommissaris Karel De Gucht van Handel maakte gisteren bekend dat de Chinezen, die de panelen dankzij staatssubsidie voor 88 procenbt onder de kostprijs in Europa verkopen, een heffing gaan betalen van gemiddeld 11,75 procent. Chinese bedrijven krijgen twee maanden om een eind te maken aan deze praktijk, anders wordt de heffing verhoogd naar gemiddeld 47 procent.

In een toelichting zei De Gucht dat China door de dumping van de zonnepanelen Europese fabrikanten “uit de markt hebben geduwd”. Volgens De Gucht staan door de praktijken van de Chinezen 25.000 banen op het spel. Hij stelt dat wat China doet “in strijd is met de regels in Europa en die van de Wereldhandelsorganisatie, waar China ook lid van is. Wij moeten gewoon optreden.”

China: heffing kan gevolgen hebben voor relatie met EU

De tegenmaatregel die China vanochtend aankondigde komt niet als een verrassing, want de Chinese premier Li zei gisteren al dat de heffing bredere gevolgen kan hebben voor de relatie met de EU. De beschuldiging dat Europese bedrijven hun wijn onder de kostprijs in China verkopen komt ook niet uit de lucht vallen. De directeur van de associatie van Chinese wijnproducenten zei vorig jaar al “een duidelijke intentie” daartoe te zien. Europese wijnen hadden vorig jaar een marktaandeel van 14 procent in China.

De beschuldigingen over en weer hebben weg van een handelsoorlog. Voor Europa en China is deze zaak ook geopolitiek belangrijk, schrijft onze Brussel-correspondent Caroline de Gruyter vandaag in nrc.next:

Hier botsen twee grote handelsblokken op elkaar. Europa predikt, een tikkeltje arrogant, de regels. Tegelijkertijd siddert zij voor de gevolgen. Want de andere partij, een voormalig ontwikkelingsland dat de laatste jaren is geëmancipeerd tot tweede economie ter wereld, laat zich geopolitiek de kaas niet langer van het brood eten.

De Europese heffing op Chinese zonnepalen is overigens ook binnen Europa omstreden. Europese installateurs van zonnepanelen gingen gisteren in Brussel de straat op om tegen de heffingen te protesteren. Consumentengroepen die houden van goedkope panelen en talloze Europese bedrijven met belangen in China lobbyden ook hevig. Van de 27 EU-landen waren op het laatst achttien landen tegen de heffing, waaronder Nederland, waar relatief veel installateurs zitten.