Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Ambtenaren uiten harde kritiek op plannen Teeven’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven krijgt nieuwe kritiek te verduren. ANP MARTIJN BEEKMAN
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven krijgt nieuwe kritiek te verduren. ANP MARTIJN BEEKMAN Foto ANP/ Martijn Beekman

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil celstraffen onrealistisch snel vervangen door huisarrest en hij schat bovendien de besparingen die het gebruik van een enkelband gaat opleveren veel te hoog in. Dat schrijven ambtenaren op zijn ministerie in een interne notitie, die in handen is van het AD.

In het stuk van vier pagina’s, afkomstig van de Directie Controle, Bedrijfsvoering en Juridische Zaken, staat volgens de krant dat de beoogde bezuinigingen van 92 miljoen euro waarschijnlijk nooit bereikt zullen worden. De elektronische detentie die hij voorstelt zou in sommige gevallen zelfs “per saldo geld gaan kosten”.

Teeven houdt vol dat per 1 januari de overstap van gevangenisstraf naar enkelband gemaakt kan worden. Zijn ambtenaren achten dat onmogelijk. In de notitie staat:

“Hij is door de Directie Wetgeving en Juridische Zaken geïnformeerd dat de vroegst mogelijke inwerkingtredingsdatum 1 april 2014 is en dat ook deze datum ‘grenzeloos optimistisch’ is.”

Uit de notitie blijkt volgens het AD verder dat de ambtenaren betwijfelen of elektronische detentie op grote schaal leidt tot leegstand in gevangenissen. De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft Teeven al gewaarschuwd dat “de beoogde substitutie zeer waarschijnlijk niet gehaald wordt”.

Er was al veel kritiek op plannen Teeven

Teevens eigen ambtenaren zijn niet de eersten die kritiek uiten op de plannen voor de enkelbanden. Strafrechters lieten begin mei weten tegen het voorgenomen plan te zijn, vooral omdat Teeven nu op de plaats van de rechters lijkt plaats te nemen door te bepalen wat voor straf veroordeelden krijgen. Een gevangenisstraf, zo zeggen de rechters, is ook echt een gevangenisstraf.

De voorgenomen bezuinigingen van in totaal 340 miljoen euro op het gevangeniswezen hebben daarnaast op meer kritiek kunnen rekenen. Gemeenten zeiden dat deze het land juist geld gaan kosten, maar liefst een half miljard euro, zo bleek uit onderzoek dat zij hadden gedaan. Bovendien vrezen ze dat door het sluiten van tbs-klinieken en gevangenissen de nationale veiligheid in gevaar komt. Werknemers van gevangenissen en tbs-klinieken legden eind april hun werk al eens neer. Afgelopen week kondigde de vakbond een nieuwe, zogenoemde estafettestaking aan.