Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

VPRO-serie ‘Langs de grenzen van Turkije’ wint Dick Scherpenzeelprijs 2012

Turkije-correspondent voor NRC Bram Vermeulen heeft de Dick Scherpenzeelprijs 2012 gewonnen voor zijn vierdelige documentairereeks Langs de grenzen van Turkije. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan journalisten die op een bijzondere manier de situatie in niet-westerse landen belichten.

Bram Vermeulen.
Bram Vermeulen. Still uit Langs de grenzen van Turkije

De vierdelige documentairereeks ‘Langs de grenzen van Turkije’ won vanavond de Dick Scherpenzeelprijs 2012. Turkije-correspondent voor NRC Bram Vermeulen maakte de documentaire met regisseurs Doke Romeijn en Stefanie de Brouwer voor de VPRO.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan journalisten die op een bijzondere manier de situatie in niet-westerse landen belichten. De VPRO krijgt 7.500 euro aan prijzengeld. Vermeulen was niet aanwezig bij de uitreiking - hij verblijft in Turkije - maar twitterde verheugd over het nieuws:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Vlak voor uitzending #nieuwsuur dit leuke nieuwtje: Langs de grenzen van Turkije heeft de Dick Scherpenzeelprijs gewonnen. Dubbelstift!

De jury verklaarde over de winnende documentaire:

“Tijdens prachtige scènes op nietige perronnetjes vertelt Vermeulen het grote transnationale verhaal. De serie laat de scharnierfunctie zien die het land ook echt heeft.”

Andere genomineerden voor de prijs waren arabist Maarten Zeegers en oorlogscorrespondent Minka Nijhuis. Zeegers ontving de nominatie voor het boek Wij zijn Arabieren, dat hij schreef over zijn tijd in de Syrische hoofdstad Damascus. Zeegers studeerde aan de universiteit van Damascus toen de opstand in Syrië uitbrak. Hij publiceerde anoniem in NRC Handelsblad en nrc.next over zijn ervaringen. Nijhuis maakte kans op de prijs voor een artikel over Myanmar dat verscheen in Vrij Nederland.

Politicoloog en publicist Monique Samuel is de winnaar van de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs van dit jaar, een prijs met een waarde van duizend euro die sinds 2007 wordt uitgereikt aan een veelbelovend jong talent van 25 jaar of jonger.

De Dick Scherpenzeel Prijs werd in 1975 in het leven geroepen en is opgedragen aan journalist Dick Scherpenzeel. Hij was een van de eerste Nederlandse journalisten die zich verdiepte in ontwikkelingskwesties buiten Europa. Vorig jaar won documentairemaker Sunny Bergman de prijs met haar documentairereeks Sunny Side of Sex.