Tsonga en Ferrer naar halve finale Roland Garros - Federer verrassend uitgeschakeld

Een teleurgestelde Roger Federer verlaat de tennisbaan na zijn verlies.
Een teleurgestelde Roger Federer verlaat de tennisbaan na zijn verlies. Foto Reuters / Gonzalo Fuentes

Jo-Wilfried Tsonga heeft ten koste van Roger Federer een plaats bij de laatste vier van Roland Garros bereikt. Ook David Ferrer bereikte, voor het tweede jaar op rij, de halve finale van Roland Garros.

De als zesde geplaatste thuisfavoriet Tsonga was de Zwitser Federer in drie sets de baas met 7-5, 6-3, 6-3. Het is voor het eerst dat Tsonga zich in Parijs voor de halve eindstrijd plaatst. Vorig jaar bleef hij steken in de kwartfinale.

Tegen Federer toonde Tsonga opnieuw aan in blakende vorm te verkeren. De Fransman werd weliswaar in zijn derde servicegame op love gebroken, maar kwam snel terug. Op 5-6 benutte hij zijn vierde breekpunt en pakte hij de set. Tsonga drukte in het tweede bedrijf direct door. Hij nam een 3-0 voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Ook in het begin van de derde set wist de 28-jarige Tsonga als eerste toe te slaan. Dit keer kon zeventienvoudig grandslamwinnaar Federer nog wel terugkomen, maar een wederopstanding bleef uit. Tsonga forceerde op 3-3 de beslissende break en is daardoor nog zonder setverlies.

De Fransman Jo-Wilfried Tsonga viert de overwinning op Federer. Foto AFP / Martin Bureau

Tsonga neemt het in de halve finale op tegen David Ferrer

De als vierde geplaatste Spanjaard Ferrer versloeg vanmiddag met speels gemak zijn landgenoot Tommy Robredo met 6-2, 6-1, 6-1. Ferrer is nog zonder setverlies in Parijs.

In de vorige drie ronden wist Robredo telkens terug te komen van een 2-0 achterstand in sets, maar tegen Ferrer leek de tank leeg. Hij moest na nog geen anderhalf uur buigen voor zijn opponent.

De 31-jarige Ferrer stond eerder dit jaar al in de halve finale van de Australian Open. Hij drong echter nog nooit door tot de eindstrijd van een grandslamtoernooi.

David Ferrer in actie tegen Robredo. Foto Reuters / Stephane Mahe

De wedstrijdverslagen zijn verzorgd door persdienst Novum.