Teeven beveiligd na dreiging activisten

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) krijgt bewaking. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) beveiligt hem vanwege aanhoudende bedreigingen.

Haagse bronnen bevestigen de beveiliging van de staatssecretaris. De Telegraaf schreef vanmorgen dat het aantal bedreigingen van Teeven sterk zou zijn toegenomen sinds het debat over de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in zijn cel. Dolmatov zat onterecht vast in vreemdelingenbewaring. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil geen mededelingen doen over beveiligingszaken. De DKDB is verantwoordelijk voor de beveiliging van (buitenlandse) staatshoofden en ministers, politici en diplomaten.

Volgens De Telegraaf komen de bedreigingen uit „asielactivistische hoek”. Afgelopen weekend werd het huis van de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Rob van Lint, beklad met rode verf. De verantwoordelijke actiegroep schrijft aan Van Lint in een open brief op internet dat het „gedaan is met uw rust” zolang hij directeur blijft.

Immigratie en asiel ligt momenteel politiek gevoelig. In de zaak-Dolmatov werd duidelijk dat de overheid, waaronder de IND, fout op fout maakte. Vorige week kwam daar een zeer kritisch advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken bij. Illegalen worden volgens de commissie te snel en te lang vastgezet, en Nederland gebruikt vreemdelingendetentie niet pas als alle opties zijn uitgeput.

Ondertussen wil coalitiepartner PvdA het asielbeleid van het kabinet verder versoepelen, in ruil voor de steun aan strafbaarstelling van illegaliteit. Teeven heeft onlangs toegezegd dat illegaliteit nooit kan worden beschouwd als misdrijf, maar alleen als overtreding. Voor de zomer komt hij ook met een concreet plan om het aantal mensen in vreemdelingenbewaring terug te brengen.