‘Staatssecretaris Teeven wordt ernstig bedreigd’

Staatssecretaris Fred Teeven tijdens het debat over de zaak-Dolmatov.
Staatssecretaris Fred Teeven tijdens het debat over de zaak-Dolmatov. Foto ANP/ Jerry Lampen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wordt ernstig bedreigd en heeft daarom al een paar weken persoonsbeveiliging. Ook zijn huis in Amsterdam wordt bewaakt. Dat melden bronnen vandaag aan De Telegraaf.

De bedreigingen aan het adres van Teeven zouden sterk zijn toegenomen sinds het debat over de overleden Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov en de recent opgelaaide discussie rondom de strafbaarstelling van illegaliteit. Volgens De Telegraaf lijken de bedreigers dan ook “uit de asielactivistische hoek” te komen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie doet geen mededelingen over de beveiliging van Teeven tegenover de krant.

Teeven zou gezien zijn met iemand van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), schrijft de krant. Diezelfde dienst, die vroeger vooral het Koninklijk Huis beveiligde, deed ook de bewaking voor Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali en Teevens voorgangers Rita Verdonk en Nebahat Albayrak.

De krant meldt dat directeur Rob van Lint van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ook al bedreigd wordt. De actiegroep ‘De Kwade Kwasten’ bekladde zijn huis en liet hem weten dat hij geen rust meer zal hebben in zijn functie. Teeven noemde dat nog “een intimiderende actie” en een “ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van een ambtenaar die zijn werk doet”.