Schaatsstadion Icedôme weigert inzage in begroting

De initiatiefnemers achter het nieuw te bouwen schaatsstadion Icedôme weigeren accountantskantoor Ernst & Young inzage in hun begroting te geven. Zij kunnen zich niet vinden in de procedurewijziging van de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF. Dat bevestigt Folkert Buiter van het consortium Icedôme Almere vandaag.

De sportbonden besloten eind mei de keuze voor de locatie van de nieuwe schaatsbaan door te schuiven naar augustus. Almere maakte op dat moment de meeste kans, bleek uit een uitgelekt KNSB-rapport waarin de Icedome de voorkeur kreeg boven stadions in Zoetermeer en Heerenveen. De schaatsbond wilde echter eerst meer duidelijkheid over de haalbaarheid van de drie plannen, tot onvrede van de initiatiefnemers uit Almere. Buiter:

“Wij hebben alle tests en vragen doorlopen en kwamen met ruim verschil als eerste uit de bus. Daarna kun je niet nog eens aanvullende eisen gaan stellen en de besluitprocedure halverwege aanpassen. Bovendien is Ernst & Young partner van NOCNSF. Als er iemand naar gaat kijken, dan moet diegene neutraal zijn.”

Gisteravond werd bekendgemaakt dat de bouw van de Icedome ook zonder goedkeuring van de KNSB van start gaat. Toch zou Buiter graag zien dat het stadion in Almere alsnog de steun van de schaatsbond krijgt. “Wij vinden het een belangrijke partij. Daarom hebben we een brief naar de KNSB gestuurd en hopen we er binnenkort over te kunnen praten”, zei hij.

De begroting voor het stadion in Almere bedraagt 183 miljoen euro, dat investeerders bijeen moeten brengen. De bouwbedrijven BAM en Van Wijnen hebben gegarandeerd het bouwwerk voor dat bedrag neer te kunnen zetten.