Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opnieuw dode bij protesten Turkije - ambtenaren staken uit solidariteit

Demonstranten raken in Istanbul slaags met de oproerpolitie tussen Taksim en Besiktas.
Demonstranten raken in Istanbul slaags met de oproerpolitie tussen Taksim en Besiktas. Foto AFP/ Aris Messinis

Een 22-jarige man is vannacht tijdens een demonstratie in het zuiden van Turkije overleden. Hij werd door een nog onbekend persoon neergeschoten, schrijft persbureau AFP.

In een verklaring van de lokale politiek in de provincie Hatay, vlak bij de grens met Syrië, zei een woordvoerder dat de politie een onderzoek is gestart naar de toedracht van het incident. Gisteren overleed al een man in Istanbul toen hij werd doodgereden door een auto die op een groep mensen inreed. De grootschalige protesten tegen de regering van premier Erdogan hielden ook vannacht verschillende steden in hun greep.

Tot nu toe zouden er volgens verschillende mensenrechtenorganisaties en vakbonden van dokters al meer dan duizend mensen gewond zijn geraakt in Istanbul en ten minste zevenhonderd in hoofdstad Ankara. Autoriteiten hebben deze cijfers nog niet bevestigd. Minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler sprak zondag nog van 58 gewonde burgers en 115 gewonde politieagenten.

Ambtenaren staken uit solidariteit

Een van de belangrijkste vakbonden in Turkije, KESK, heeft aangekondigd twee dagen te zullen gaan staken. Dat doet hij volgens een verklaring uit protest tegen het gebruik van “terreur” door de regering tegen de demonstranten:

“De terreur van de staat tegen de geheel vredelievende demonstraties gaat door op zo’n manier dat het de levens van burgers bedreigt.”

Volgens AFP is het een teken van de steeds toenemende onvrede onder de bevolking. De vakbond heeft zo’n 240.000 leden.

Erdogan blijft nog steeds kalm

Premier Erdogan, wiens beleid het doelwit is van de protesten, zei gisteren voor zijn vierdaagse bezoek naar Marokko nog dat hij “standvastig” blijft. Hij riep de bevolking op niet mee te doen met de demonstraties, die volgens hem het werk waren van “extremisten” met “banden met andere landen”. Hij zei bovendien zijn “mening niet te veranderen onder druk van een paar bandieten”. Later op de dag zei hij in Rabat in Marokko dat de situatie weer rustig wordt en dat de problemen opgelost zullen zijn wanneer hij terugkeert van zijn werkbezoek.

President Abdullah Gul daarentegen vroeg de demonstranten vooral kalm te blijven in een poging zich meer verzoenend op te stellen. Dat staat haaks op wat Erdogan de bevolking vertelde. Volgens Gul was het “heel normaal verschillende meningen te uiten tijdens vredelievende demonstraties”.

Woede over de regering, de politie en de media

De demonstraties begonnen afgelopen week rond het centrale Taksimplein in Istanbul, in eerste instantie vanwege het verdwijnen van het Gezi-park. Het werd al snel een groter protest tegen de religieus-conservatieve regering van premier Erdogan en zijn modernisering van Turkije en dan vooral het gebrek aan inspraak dat zij als bevolking hebben. Het geweld dat de oproerpolitie vanaf het eind van vorige week heeft gebruikt tegen de demonstranten, heeft de protesten alleen maar uitgebreid en verergerd. Inmiddels zijn er al demonstraties in tientallen Turkse steden.

Ook de media in het land moeten het ontgelden. Die censureren de protesten en zenden zo min mogelijk uit van de demonstraties en het geweld. De beelden die werden uitgezonden, werden opgeschoond. Premier Erdogan heeft zelf een paar keer live commentaar geleverd. CNN Türk, de 24-uursnieuwszender schakelde, terwijl tienduizenden mensen slaags raakten met de politie, over op een documentaire over pinguïns. Onze correspondent Bram Vermeulen gisteren:

“”Er is ontiegelijk veel woede over hoe de media hier verslag van doen. Ze berichten niet over de omvang van de demonstraties. Uit verbolgenheid zijn er satellietwagens in elkaar getrapt.”