Nederlandse vrouw multimiljonair na veiling schilderij Ilja Masjkov

Stilleven met Fruit van Ilja Masjkov bracht gisteren bijna 5,6 miljoen euro op.
Stilleven met Fruit van Ilja Masjkov bracht gisteren bijna 5,6 miljoen euro op. Foto NRC

Een Nederlandse vrouw is gisteren multimiljonair geworden door de verkoop van een schilderij van de Russische avant-gardekunstenaar Ilja Masjkov. Stilleven met fruit uit 1910 werd bij Christie’s in Londen geveild voor het recordbedrag van 4,8 miljoen pond, bijna 5,6 miljoen euro. De vrouw, die anoniem wil blijven, had het werk in 1976 voor enkele duizenden guldens gekocht.

Ilja Ivanovitsj Masjkov (1881-1944) is een naam die in Nederlandse museumkringen enigszins gevoelig ligt sinds het Haags Gemeentemuseum in 2005 een bloemstilleven van de Rus voor duizend euro op een depotveiling aanbood als een werk van de onbekende I. Mackoff.

Op de kijkdag herkenden Russische bezoekers het schilderij wel als een topstuk. Het doek, dat door de verantwoordelijke conservator Titus Eliëns als een “schilderij zonder kwaliteit” was aangemerkt, bracht 3,3 miljoen euro op. Volgens Eliëns kwam dat doordat “een stel Russische patjepeeërs” in de veilingzaal tegen elkaar opbood.

Stilleven hing in 1913 in Stedelijk Museum Amsterdam

Het gisteren geveilde stilleven hing in 1913 in het Stedelijk Museum Amsterdam op een tentoonstelling naast werken van onder anderen Kandinsky en Mondriaan. De Amsterdamse verzamelaar Willem Beffie kocht het destijds. Delen van zijn collectie kwamen later terecht in het Stedelijk Museum en het Guggenheim en het MoMA in New York.

De huidige eigenaresse en haar man kochten het werk 35 jaar geleden van kunsthandelaar Leendert van Lier. Een medewerker van Christie’s Nederland zag het doek tien jaar geleden bij een verzekeringstaxatie. Zij wist de vrouw ervan te overtuigen dat het nu een goed moment is om te verkopen. Toen de vrouw de richtprijzen hoorde (1 tot 1,5 miljoen pond) schrok ze enorm, zegt Christie’s-directeur Jop Ubbens.

“Ze had geen idee dat haar schilderij zo belachelijk kostbaar is.” Christie’s heeft niet overwogen het stilleven eerst aan Nederlandse musea te koop aan te bieden.