Kortkolom cultuur

Ontwerper Johan Greter overleden

AMSTERDAM. Decor- en kostuumontwerper Johan Greter is afgelopen vrijdag in Amsterdam op 86-jarige leeftijd overleden. Greter begon als onbetaald acteur bij Albert van Dalsum en Joost Sternheim. Daarna legde hij zich toe op het ontwerpen van decors en kostuums voor gezelschappen als Toneelgroep Theater, het Nieuw Rotterdams Toneel en de Nederlandse Comedie. Ook ontwierp hij kostuums voor het cabaret van Wim Sonneveld. Hij regisseerde, onder meer bij Toneelgroep Studio die hij samen met Kees van Iersel leidde. Hij doceerde aan de Amsterdamse Theaterschool en was betrokken bij een initiatief Nederlandse auteurs voor toneel te laten schrijven. Zo was hij onder meer leermeester van Judith Herzberg. (NRC)

Buurman & Buurman krijgen speelfilm

AMSTERDAM. Producent Lemming Film werkt aan de eerste bioscoopfilm van de culthit Buurman & Buurman. Dat heeft de producent vandaag bekendgemaakt. In de animatiefilm gaan de twee mannen op vakantie, maar het is de vraag of ze heelhuids thuiskomen. In 2015 zal de film, geschreven door Kees Prins en Patrick Stoof, in Nederland en andere landen worden uitgebracht. Kees Prins doet ook de stem van een van de buurmannen. Villa Achterwerk gaat vanaf 9 juni nieuwe afleveringen van de serie uitzenden. Buurman en Buurman is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie. Van de tv-serie werden tussen 1976 en 2011 86 afleveringen gemaakt. (NRC)

Gestolen werk Van Goyen teruggevonden

Amsterdam. Een gestolen schilderij van Jan van Goyen is na bijna 34 jaar teruggevonden. Havenzicht (het strand bij Scheveningen) werd in 1979 ontvreemd bij een handelaar in antieke lijsten in Londen, samen met acht andere schilderijen en drie meubelstukken. Die waren destijds samen vierhonderdduizend pond waard, maar inmiddels een miljoen (1,2 miljoen euro). Het schilderij van Van Goyen is het eerste werk dat wordt teruggevonden, liet het Art Loss Register (ALR) gisteren weten. Het werk dook in april op bij een klein Italiaans veilinghuis. Een ervaren handelaar in oude meesters zag dat het om een gestolen schilderij ging en schakelde een advocaat in. (Novum)