Kortkolom buitenland

NAVO onderzoekt adviesmissie Libië

amsterdam. Op verzoek van de Libische regering stuurt de NAVO „zo snel mogelijk” een team experts naar Libië, die gaan bekijken hoe het bondgenootschap het Noord-Afrikaanse land adviezen kan geven over veiligheidszaken. Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO heeft dat vandaag in Brussel gezegd. Twee jaar geleden gaf de NAVO vanuit de lucht militaire steun aan de opstand tegen de toenmalige leider Moammar Gaddafi. Sinds hij omvergeworpen is heeft Libië nauwelijks een functionerend leger en bestrijden rivaliserende milities het centrale gezag. Extremistische strijders uit Mali zoeken een goed heenkomen in Libië. (NRC)

Hoogleraar wordt Palestijnse premier

Ramallah. De nieuwe Palestijnse premier Rami Hamdallah, een in het buitenland nauwelijks bekende hoogleraar, heeft gisteren aangekondigd het pragmatische beleid van zijn voorganger Salam Fayyad te willen voortzetten. Europese en Amerikaanse regeringswoordvoerders hebben zijn benoeming begroet, en hopen samen te kunnen blijven werken aan een Palestijnse staat naast Israël. De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon zei hem „niet te kennen als politicus maar als professor”. Fayyad genoot groot buitenlands aanzien. (AFP)

Keizersnede bij zieke vrouw El Salvador

San Salvador. Een ernstig zieke vrouw in El Salvador die van het hooggerechtshof geen abortus mocht ondergaan, heeft gisteren een keizersnede goed doorstaan. Zoals verwacht werd, overleed haar baby, met een ernstig mankement aan de hersenen, kort na de geboorte. Nadat de rechtszaak en het vonnis internationaal de aandacht hadden gevestigd op de strenge abortuswetgeving van El Salvador, waar abortus onder geen enkele omstandigheid is toegestaan, verordonneerde de minister van Volksgezondheid een keizersnede. (BBC)

Zaak Strafhof mogelijk naar Kenia

AMSTERDAM. Het proces tegen de Keniaanse vicepresident William Ruto voor het Internationaal Strafhof is uitgesteld van 28 mei tot 10 september. Dat hebben de rechters gisteren bepaald. Ook lieten ze de mogelijkheid open dat het Strafhof (een deel van) de rechtszaak kan houden in Kenia of Tanzania. Daarmee reageerden ze op een verzoek van de advocaten van Ruto. Zowel Ruto als de Keniaanse president Uhuru Kenyatta, die samen de verkiezingen wonnen in maart, staan terecht wegens het orkestreren van het verkiezingsgeweld eind 2007 en begin 2008, waarbij volgens officiële cijfers 1.200 mensen zijn omgekomen. (Reuters)

Borghezio om racisme uit eurofractie gezet

Amsterdam. De Italiaanse europarlementariër Mario Borghezio is uit de eurosceptische fractie ‘Europa van Vrijheid en Democratie’ gezet na beledigende opmerkingen over de nieuwe Italiaanse minister van Integratie, de in Congo geboren oogarts Cecile Kyenge. Borghezio had gesproken van een bonga-bongakabinet en gezegd dat zij tribale wetten wil invoeren. (NRC)