‘Kernreactor Iran beschadigd door aardbevingen’

Een of meerdere recente aardbevingen hebben de enige werkende kernreactor van Iran beschadigd. In ten minste één deel van het bouwwerk is een grote scheur ontstaan. Dat hebben twee diplomaten tegen persbureau AP gezegd op basis van bevindingen van landen die het Iraanse atoomprogramma tegen het licht houden.

De twee diplomaten hebben hun uitspraken anoniem gedaan, aangezien het om vertrouwelijke informatie gaat. De scheur zou zich niet in de buurt van de reactorkern bevinden, waar zich hoogradioactieve brandstof bevindt. Verdere schade zou echter nog niet kunnen worden uitgesloten.

Zegslieden in Teheran stelden eerder dat de nucleaire faciliteit in Bushehr tijdens aardbevingen in april en mei geen schade had opgelopen. Sommige landen vrezen de gevolgen als het misgaat met de reactor.

De centrale in Bushehr ging in september 2011 open na jaren van bouwvertraging. Sindsdien is hij al meerdere keren gesloten door technische problemen.

AL VAKER ZORGEN OVER KERNCENTRALE

Omliggende landen en westerse experts hebben al eerder hun zorgen geuit over de kerncentrale in Bushehr, gelegen in een regio waar vaker aardbevingen zijn:


View Larger Map

Iran heeft herhaaldelijk gezegd dat de kerncentrale niet onveilig zou zijn. Iran is het enige land met een werkende kerncentrale dat niet tot de Conventie voor Kernveiligheid behoort, opgericht na de kernramp in Tsjernobyl in 1986.

Iran ligt op de grens van meerdere tektonische platen en heeft vaker te maken met grote aardbevingen. De grootste vond in 2003 bij de stad Bam plaats, toen kwamen 31.000 mensen om het leven. In augustus 2012 leidden twee aardbevingen met een sterkte van 6,3 en 6,4 tot de dood van 206 mensen en tot meer dan 3.000 gewonden.