Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kans op sociale onrust door crisis in Europa het grootst

Demonstranten gingen in maart op Cyprus de straat op vanwege de noodhulp die de EU bood, wat tot een vermogensheffing moest leiden. Volgens een nieuw rapport van de ILO is de kans op sociale onrust in Europa momenteel groter dan waar ook ter wereld.
Demonstranten gingen in maart op Cyprus de straat op vanwege de noodhulp die de EU bood, wat tot een vermogensheffing moest leiden. Volgens een nieuw rapport van de ILO is de kans op sociale onrust in Europa momenteel groter dan waar ook ter wereld. Foto AP/Petros Giannakouris

De kans op sociale onrust in Europa is groter dan waar ook ter wereld. Dat schrijft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in haar jaarlijkse World of Work-rapport.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is de kans op stakingen, werkonderbrekingen, straatprotesten en demonstraties in de meeste landen in de wereld toegenomen. In de 27 EU-landen is het risico op sociale onlusten het grootst, met een toename van 34 procent naar 46 procent in vijf jaar tijd, concludeert de ILO.

Het meest kwetsbaar voor sociale onrust zijn Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Italië, Portugal, Slovenië en Spanje. De aanhoudende schuldencrisis in Europa en de politieke reactie daarop, in de vorm van bezuinigingen, is de voornaamste boosdoener. Volgens de in Genève gevestigde organisatie van de Verenigde Naties zijn “de gevolgen voor burgers en voor hun perceptie van onbehagen” groot.

Recordwerkloosheid en toegenomen inkomensongelijkheid

De eurozone kampt op dit moment met een recordwerkloosheid van twaalf procent en een jeugdwerkloosheid van bijna 24 procent. Ook is de inkomensongelijkheid in de meeste eurolanden toegenomen. In het rapport staat:

“Dit alles leidt tot een kwetsbare sociale omgeving waarin minder mensen kansen zien op een goede baan en op mogelijkheden om de eigen levensstandaard te verbeteren.”

De ILO pleit daarom voor een meer ‘baanvriendelijke’ benadering van de schuldencrisis en waarschuwt voor de gevolgen van het alleen maar benadrukken te eenzijdige focus in Europa op het terugbrengen van het begrotingstekort. Dat kan leiden tot grotere inkomensongelijkheid, waardoor de kans op sociale onrusten toeneemt.

Hoewel nog een van de meest egalitaire samenlevingen ter wereld, is tussen 2010 en 2011 ook in Nederland de inkomensongelijkheid toegenomen, laat het rapport zien. In Nederland verdienen bestuursvoorzitters 69 keer meer dan de gemiddelde werknemer in het Verenigd Koninkrijk is dat 228 keer.

Overigens geldt niet voor alle eurolanden dat de kans op onlusten groeit. In België, Duitsland, Finland, Slowakije en Zweden is de situatie sinds 2010 juist verbeterd, stelt de ILO.