Het goede nieuws: de regen stopt

Foto Jens Wolf/AP

De Duitse rivier de Mulde, een zijrivier van de Elbe, overstroomt. De hevige regenval van de afgelopen dagen heeft in Duitsland het leven gekost aan vermoedelijk vier mensen. Vooral de Beierse stad Passau, aan de grens met Oostenrijk, lijdt onder wateroverlast. De rivieren de Inn en Donau vloeien hier samen. De oude stad van Passau is in het weekeinde volledig ondergelopen. Duitse militairen zijn gisteren naar gebieden gestuurd die in ernstige mate kampen met hoogwater. Bewoners van tal van plaatsen in het zuiden van Duitsland en Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland zijn zondag geëvacueerd uit hun woningen. Grote delen van de Rijn, de Main en de Neckar zijn gesloten voor scheepvaart. Ook in Tsjechië steeg het waterpeil in de rivier de Moldau tot gevaarlijke hoogten. Delen van het metrosysteem in Praag zijn gesloten en een aantal wegen en spoorlijnen richting de hoofdstad is afgesloten. Meteorologen verwachten dat de regenval de komende dagen afneemt.

In Nederland schijnt komende week de zon.