Gemeenteraad Oss steunt sluiting museum

Museum Jan Cunen in Oss moet sluiten. Daarover is de meerderheid van de gemeenteraad het met het college van burgemeester en wethouders eens, blijkt uit een rondgang langs de partijen. Het college wil de jaarlijkse subsidie van 865.000 euro aan het museum terugbrengen met een half miljoen. Door die ingreep zou Museum Jan Cunen verdwijnen en zou er enkel een educatief centrum overblijven. Een onmogelijk idee, volgens museumdirecteur Nicolette Bartelink.

Museum Jan Cunen is een klein museum met landelijke uitstraling. De collectie bestaat uit negentiende-eeuwse en hedendaagse kunst. Kunstenaars als Elspeth Diederix, Paul de Reus, Erik Mattijssen en Vivianne Sassen hadden in Oss hun eerste museale overzicht.

Oss moet de komende jaren in totaal 7 miljoen euro bezuinigen. Het college wil niet alle gemeentelijke culturele instellingen verder korten. Fractievoorzitter Den Brok van coalitiepartij Voor De Gemeenschap: „Het theater en de bibliotheek staat het water al aan de lippen.” Dus maakte het college een keuze. Fractievoorzitter Wagemakers van coalitiepartij VVD: „In de afweging de begroting sluitend te maken, had het museum geen topprioriteit.” Coalitiepartijen VVD, VDG, PvdA en CDA hebben samen 24 van de 37 zetels in de gemeenteraad.

Van Orsouw van oppositiepartij Beter Oss begrijpt de keuze van het college. „Het museum trekt jaarlijks maar 14.000 bezoekers. En het gebouw waarin het nu zit is niet geschikt als museum.” Het is er ’s winters te koud en ’s zomers te warm, zegt ook de stichting Vrienden van museum Jan Cunen. De collectie lijdt daaronder. Het college wil de villa waarin het museum zit verkopen. Van Orsouw: „Ooit was er een plan voor nieuwbouw. Maar daarvan is in deze tijd natuurlijk geen sprake.”

Tegenstanders van de sluiting zijn inmiddels de actiewebsite Jan Cunen blijft gestart en hadden vanochtend al ruim 1800 handtekeningen verzameld voor een petitie tegen sluiting. Vanavond wordt er een bijeenkomst gehouden tegen de sluiting.

Als de sluiting doorgaat zullen de werken die nu in het museum hangen en bezit zijn van de gemeente worden opgeslagen.