Frankrijk kort op gezinsbeleid

Frankrijk gaat bezuinigen op zijn succesvolle maar dure familiebeleid. Om een structureel tekort, dat dit jaar oploopt tot 2,6 miljard euro, te keren, krijgen de hoogste inkomens met twee of meer kinderen minder belastingvoordeel.

De gisteren door premier Jean-Marc Ayrault gepresenteerde plannen raken aan de kern van het Franse sociale model. Het is te danken aan de na de Tweede Wereldoorlog ingestelde universele uitkeringen en belastingmaatregelen voor gezinnen dat Frankrijk nog altijd een van de hoogste geboortecijfers van de Europese Unie heeft, stellen politici van zowel links als rechts.

Maar Frankrijk staat onder grote druk van de Europese Commissie om het begrotingstekort terug te dringen. Door de ingreep van Ayrault moet zo’n twaalf procent van de gezinnen met kinderen gemiddeld 63 euro per maand meer belasting betalen, zo heeft de regering berekend.

De maatregel is volgens Ayrault een eerste in een reeks aan hervormingen van de Franse verzorgingsstaat. Later deze maand gaan werkgevers, werknemers en de overheid rond de tafel in een poging een gat van ruim 20 miljard euro in het pensioenstelsel te dichten.

De hervormingen op het familiebeleid liggen gevoelig. Ze werden door Ayrault verzacht met de belofte om voor 2017 275.000 nieuwe plaatsen in de kinderopvang te creëren. Het aanvankelijke plan om de kinderbijslag domweg te verlagen haalde het niet. President François Hollande zou na de massale protesten tegen het homohuwelijk niet opnieuw bij conservatief Frankrijk als vijand van het traditionele gezin te boek staan.

Toch is dat precies waar de rechtse oppositie hem nu van beticht. „Wanneer houdt Hollande op de families aan te vallen?”, vroeg oud-minister Eric Ciotti van de UMP van oud-president Sarkozy op Twitter.