De ware vinden met een zoekopdracht, het lukt jaarlijks duizenden mensen

Foto David Sauveur / Hollandse Hoogte

Een online ontmoeting die uitmondt in een huwelijk, in de VS is het allang geen uitzondering meer. En dan zijn deze huwelijken volgens de betrokkenen ook nog eens iets ‘beter’ dan de ouderwets ontstane huwelijken en gaan deze stellen minder vaak uit elkaar. Dat blijkt allemaal uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd in de VS dat vandaag is verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 19.131 mensen. Van deze mensen die tussen 2005 en 2012 trouwden ontmoette 30 procent elkaar voor het eerst op internet. Voor 2005 was dit percentage nog te verwaarlozen. Recente Nederlandse cijfers zijn er niet, maar uit een onderzoek uit 2008 van het CBS bleek dat toen 8 procent van de samenwonende of getrouwde mensen die elkaar na 2000 hadden ontmoet hun eerste contact via internet had gehad.

Wat is het geheim van online daten?

De onderzoekers noemen een paar redenen voor het razendsnel groeiende succes. Op internet laten mensen gemakkelijker meer van zichzelf zien dan bij een eerste live ontmoeting, en is men serieuzer op zoek naar een partner.

Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam, legt vandaag in nrc.next uit dat internet vooral zo goed werkt voor dating omdat de selectiemogelijkheden veel groter en efficiënter zijn:

“Natuurlijk is het eerste contact buiten internet cruciaal voor het verdere verloop van de relatie. Dan zie je in een paar seconden of de ander echt fysiek aantrekkelijk is. Maar de internetdaters hebben dan al een heel selectieproces achter de rug: heeft de ander de juiste hobby’s? De juiste opleiding? De juiste instelling? Allemaal al geregeld.

Juist in onze geïndividualiseerde samenleving is het belangrijk dat de ander precies bij je past omdat de diversiteit bij de potentiële partners enorm veel groter is geworden. Vroeger moest je water bij de wijn doen als je een vegetarische ingenieur met operaliefde was, nu kun je op internet een gelijkgestemde vinden. Voor onze geïndividualiseerde huwelijksmarkt is internet dus precies op tijd gekomen.”

Hoe pak je het aan?

Jezelf verkopen op een datingsite, daarvoor wemelt het online van de tips. Het aanbod aan Nederlandse datingsites is bovendien enorm, voor iedere doelgroep lijkt een aparte site te bestaan. En een beetje geluk is uiteindelijk essentieel. Maar zoals gewoon daten is ook internet daten nooit zonder risico’s: