Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Turkse media gooien olie op het vuur door weg te kijken

Still uit filmpje waarin gedemonstreerd wordt tegen de mediaberichtgeving.

De Turkse regering heeft de media onder druk gezet om weinig aandacht te geven aan de protesten die al dagen bezig zijn. Met name de staatsmedia hebben aan die oproep gehoor gegeven en berichten tot nu toe nauwelijks over de demonstraties. Maar ook sommige reguliere media kijken weg. Tot grote woede van de demonstranten.

Volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen, lopen de demonstraties dan ook mede daarom zo uit de hand:

“Er is ontiegelijk veel woede over hoe de media hier verslag van doen. Ze berichten niet over de omvang van de demonstraties. Uit verbolgenheid zijn er satellietwagens in elkaar getrapt.”

De Turkse omroep NTV werd door demonstranten er ook van beschuldigd spreekbuis te zijn van Erdogans partij AKP en alleen maar het standpunt van Erdogan te hebben weergegeven. Protestanten schreeuwden zaken als ‘media te koop’, ‘eerloos’ en ‘Ferit Sahenk (eigenaar van NTV) houdt van Tayyip Erdogan’. Demonstranten liepen ook naar het Dogus Media Center, een mediabedrijf dat de protesten zou hebben genegeerd:

De beelden die wel op de Turkse televisie werden getoond, lieten bijvoorbeeld helemaal niet het geweld zien dat door de Turkse politie werd gebruikt tegen de demonstranten en waarop veel kritiek is geweest. Ook schrijnend was de tegenstelling tussen het gewone CNN en het Turkse CNN: op het moment dat tienduizenden demonstranten slaags raakten met de politie in Besiktas, schakelde 24-uurszender CNN Türk over op een programma over pinguïns.

Twitter avatar wsjemre Emre Peker #Turkish dissidents get creative to attract media, mock CNNTurk for airing penguin show during #occupygezi protests http://t.co/uoZf0lW6bM

Een boze blogger:

“Geen enkele krant of televisiezender was ter plekke om de gebeurtenissen te verslaan. Ze waren te druk met het uitzenden van nieuws over Miss Turkije en de vreemdste kat ter wereld.”

De Turkse journaliste en programmamaker Fidan Ekiz twittert:

Twitter avatar Fekiz76 Fidan Ekiz Mijn ouders kijken nu naar #Aljazeera en zijn geschokt door de beelden. Turkse media tonen he-lemaal niets nada over #protesten #Turkije

Vermeulen schreef eerder in NRC:

“De regering probeert de media heel erg te controleren. Er is nog maar amper een bericht hiervan verschenen op televisie. Mensen zien daarop niet hetzelfde als wat ze zien vanuit hun raam. Als het te erg wordt voor de regering, dan proberen ze er weinig aandacht aan te schenken. Dit is ook een soort tegenactie van mensen.”

De kritiekloze houding van de staatsmedia bracht nieuwssite Zaman ertoe om het contract met staatssperbureau Anadolou te verbreken, zo twitterde een journalist van Zaman:

Twitter avatar MahirZeynalov Mahir Zeynalov Only countries such as Iran, North Korea and Syria have state-run news agencies. Kudos to Zaman and Today’s Zaman for canceling subscription

Het persbureau heeft vandaag een tweetal zeer feitelijke berichtjes op de site en plaatste zaterdag vier foto’s van de demonstraties op de Engelstalige site onder het kopje ‘Incidenten in Gezimpark’:

Screenshot van site.

De informatie over de gewelddadigheden door de politie komen dan ook vooral de wereld in via Twitter. 90 procent van de tweets komen vanuit Turkije zelf blijkt uit deze tabel. De hashtag #occupygezi was afgelopen weekend trending topic op twitter. Op Tumblr zijn verschillende blogs te volgen waar foto’s uit het Gezipark worden gepubliceerd.

Twitter avatar nextcarola Carola Houtekamer ongelofelijke foto uit turkije: dame in rood krijgt lading traangas http://t.co/jRYjbky0Tt
Twitter avatar enisdurak35 enis durak Woman crying and shouting to Turkish police after teargas bombing “please… enough!” #occupygezi http://t.co/HYFFgu1XsO
Twitter avatar Kadirkaymakci Kadir Kaymakcı “orantısız güç kullanıldı mı inceleteceğiz” diyen bakan bey burası İzmir, inceleyin bakalım ne görüyorsunuz? http://t.co/rkqorueJPR

Ook wijken de demonstranten uit naar Facebook en Twitter. De Daily Dot heeft een mooi overzicht van video’s met daarin geweld dat niet op tv is vertoond. Het lokte bij premier Erdogan de reactie uit dat Twitter een enorme bedreiging is:

“De beste leugens kunnen daar gevonden worden. Voor mij zijn sociale media de ergste bedreiging van de samenleving.”

Niet alle media kijken overigens weg van de gebeurtenissen. Turkse kranten als Hürriyet en Milliyet besteden er wel ruimschoots aandacht aan. Volgens Ekiz staakten ook sommige tv-programma’s dit weekend hun uitzending uit protest:

Twitter avatar Fekiz76 Fidan Ekiz Voor alle duidelijkheid: Specifieke Turkse programma’s staken hun live-uitzending, uit protest. Niet: alle zenders op zwart dus #turkije

En een van de presentatoren van het commerciële Flash TV, waarvan de redactie op vijfhonderd meter afstand zit van het Taksim-plein, verscheen bijvoorbeeld in beeld met een gasmasker op: