Concurrent beschuldigt Euronext van koersmanipulatie

Foto ANP/Julien Warnand

Beursplatform TOM beschuldigt concurrent Euronext van koersmanipulatie. Dat bleek vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Euronext zou verboden transacties hebben georganiseerd om tegen TOM te kunnen gebruiken.

Het onderling op elkaar afstemmen van orders waarvan Euronext beschuldigd wordt, is strafbaar volgens de advocaat van TOM, Paul Reeskamp. Reeskamp zei in een toelichting op de zware beschuldiging:

“Het lijkt er op dat een gereguleerd handelsplatform als Euronext door middel van het plegen van een strafbaar feit aan heeft willen tonen dat TOM misleidende informatie zou verspreiden. Dit is verbazingwekkend.”

Update 4 juni, 9.20 uur: Euronext heeft gereageerd op de beschuldigingen. Een woordvoerder laat tegenover NRC weten:

“Uit diverse transacties die we hebben ingebracht in de rechtszaak blijkt dat TOM zeker niet altijd de beste prijs biedt, in tegenstelling tot wat ze beweren. TOM geeft dit toe, maar het verweer van hen is dat het hier aangetoond wordt aan de hand van transacties in het kader van koersmanipulatie. Dat is onzin want bij koersmanipulatie gaat het altijd om het oogmerk de koers van een aandeel in een bepaalde richting te sturen. Dat is hier totaal niet aan de orde aangezien het om marginaal kleine orders ging om een punt aan te tonen. Daarnaast hebben we ook correspondentie van andere beleggers die hetzelfde concluderen ingebracht.”

‘TOM maakt inbreuk op intellectueel eigendom Euronext’

De rechtszaak die op dit moment gaande is werd aangespannen door Euronext vanwege een vermeende inbreuk op haar intellectuele eigendom door concurrent TOM, die in handen is van aandeelhouders BinckBank, IMC, Optiver en ABN AMRO.

Begin dit jaar kwam TOM met opties op de markt die verhandeld worden onder de naam ‘Opties gebaseerd op de AEX index’. Door de merknaam AEX te gebruiken wordt volgens Euronext inbreuk gemaakt op haar intellectueel eigendom. Andere partijen die de merknaam ook gebruiken betalen hiervoor een licentiefee.

TOM weigert deze fee echter te betalen. Willem Meijer van TOM Group eerder in NRC Handelsblad:

“Volgens ons is het niet nodig om een vergoeding voor dit gebruik te betalen. Als je een product introduceert waarin de naam AEX voorkomt, is refererend merkgebruik geoorloofd.”

Over de reden dat TOM de beschuldiging van koersmanipulatie tijdens deze rechtszaak doet zei Reeskamp vanmiddag:

“De reden dat ik dit onder de aandacht breng, is dat het in dit kort geding in wezen om de vraag gaat wat eerlijke concurrentie inhoudt tussen beurzen. Het organiseren van verboden transacties om tegen TOM te kunnen gebruiken, illustreert hoe ver Euronext gaat in de concurrentiestrijd.”