Timmermans: te vroeg voor bespreken nieuwe Afghanistan-missie

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is het nog te vroeg om te spreken over “een specifieke personele Nederlandse bijdrage” aan een mogelijke nieuwe NAVO-missie in Afghanistan na 2014. Dat verklaart een woordvoerder van de minister naar aanleiding van eerdere berichtgeving door Nu.nl op basis van diplomaten in Brussel.

Premier Rutte op bezoek afgelopen weekend bij de Politietrainingsgroep (PTG-5) fiets over het terrein van Kamp Kunduz.
Premier Rutte op bezoek afgelopen weekend bij de Politietrainingsgroep (PTG-5) fiets over het terrein van Kamp Kunduz. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is het nog te vroeg om te spreken over “een specifieke personele Nederlandse bijdrage” aan een mogelijke nieuwe NAVO-missie in Afghanistan na 2014. Dat verklaart een woordvoerder van de minister naar aanleiding van eerdere berichtgeving door Nu.nl op basis van diplomaten in Brussel.

Ook bij de huidige trainingsmissie, die in juli afloopt, opereren de Nederlanders onder de Duitsers. Duitsland onderzoekt momenteel wat andere landen kunnen bijdragen aan de nieuwe NAVO-missie vanaf 2015 volgens de diplomaten. De komende missie zou zich volgens de bronnen in Brussel gaan richten op de training van veiligheidskrachten en advies en bijstand aan de autoriteiten. Ook tijdens de huidige politietrainingsmissie houdt Nederland zich hiermee bezig. De NAVO wil graag een vervolgmissie opzetten om de opleiding van Afghaanse militairen en politieagenten voort te zetten.

‘Nieuwe missie geleid door VS, Italië en Duitsland’

Volgens de nog onbevestigde plannen zouden drie landen de nieuwe missie gaan leiden: de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. De Duitsers zullen zich weer vestigen in het noorden, waar zij en de Nederlanders ook de afgelopen jaren zaten.

Voor Nederland zou een kleinere bijdrage dan tot nu toe het geval was worden verwacht, aldus de diplomaten. Duitsland liet eerder doorschemeren zelf zeshonderd tot achthonderd man te willen leveren.

Nederland vertrekt eerder omdat Duitsland dat ook doet

Afgelopen maart besloot het kabinet officieel dat de Nederlandse militairen 1 juli vervroegd vertrekken uit de Afghaanse provincie Kunduz omdat ook Duitsland eerder vertrekt.

Vanaf 1 juli is Afghanistan zelf verantwoordelijk voor de politieopleidingen en wordt het trainingscentrum overgedragen door de Duitsers aan de Afghanen. Over nieuwe activiteiten zei Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken toen:

“Daar gaan we ons, samen met de NAVO-partners, op beraden. Het zou kunnen dat Nederland dan nog wel iets gaat doen in Afghanistan, maar ook dat we niets meer doen.”

‘We kunnen nog niet spreken over Nederlandse bijdrage’

Het is nu nog te vroeg om te spreken over een Nederlandse bijdrage aan een toekomstige NAVO-missie in Afghanistan, zo liet de voorlichter van Timmermans vanavond weten tegenover persbureau Novum.

Wel heeft de bewindsman ‘grote waardering’ voor het Duitse besluit van 17 april om zich na 2014 met ongeveer achthonderd militairen aan een nieuwe NAVO-operatie in Afghanistan te verbinden. De huidige samenwerking tussen Nederlanders en Duitsers in Noord-Afghanistan, zowel op veiligheidsgebied als bij rechtsstaatontwikkeling, wordt zeer gewaardeerd, memoreert de woordvoerder.

“Nederland blijft zich ook na 2014 inzetten voor de veiligheidssector, rechtsstaatontwikkeling en bredere economische ontwikkeling van het land”, aldus de zegsman. Nederland is sinds 1 augustus 2006 actief in het Aziatische land.